ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

09 януари 2015 15:56, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Официална среща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и генералния директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова се състоя днес, 9 януари. Българският патриарх прие г-жа Бокова, която е на официално посещение в страната, в патриаршеския си дом на ул. „Калоян” в центъра на столицата.

След като обсъдиха предизвикателствата пред световната организация в усилията й за запазване мира между народите и ролята на ЮНЕСКО за взаимното опознаване, разбирателство и уважение между хората и народите, двете страни стигнаха до заключението, че най-ефективното противодействие на войнстващата нетърпимост в света и изграждането на атмосфера на мир и разбирателство е взаимното опознаване и сътрудничество в сферите на духа.

Бяха обсъдени възможности за подобряване на сътрудничеството между Българската православна църква, експертите на ЮНЕСКО и институциите на българската държава в опазването на културното ни наследство. В хода на разговора бяха набелязани и конкретни въпроси, по които БПЦ може да си взаимодейства с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - в областта на опазването и популяризирането на християнски паметници на културата, православни светини: храмове, манастири, книжовни паметници и нематериално културно наследство.

По време на срещата генералният директор на ЮНЕСКО бе придружавана от г-жа Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, и г-жа Снежана Маноилова от централата на ЮНЕСКО в Париж. От страна на БПЦ в срещата взеха участие Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ г-жа Александра Карамихалева, нач. на кабинета на патриарха г-н Теодор Атанасов и изпълнителният секретар на Софийска митрополия г-н Ангел Младенов.

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Официална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина БоковаОфициална среща между патриарх Неофит и ген. директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова
« предишна новинаследваща новина »