ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия бе отслужена в гр. Монтана

11 януари 2015 17:30, Видинска митрополия
Архиерейска света Литургия бе отслужена в гр. Монтана

На 11 януари с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп посети гр. Монтана и отслужи тържествена света Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Архиерейското посещение бе свързано с желанието на Видинска митрополия свещенството, християните и жителите на Монтана да бъдат поздравени по случай новата 2015 година, както и с благодатно преминалите и предстоящи празници.

За благословение на присъстващите в храма християни и жители на града Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп донесе за поклонение християнски светини, които се пазят в катедралния храм на Видин. Мощехранителницата съдържа частица от светите мощи на св. Пантелеймон, камък от гроба на света Богородица от Йерусалим и частица от Мамврийския дъб (дървото, под което се били подслонили тримата Ангели, посрещнати от патриарх Авраам).

Светините ще отпътуват от храма на Монтана на 12 януари в 16,00 ч.

В тържествената света Литургия взеха участие архимандрит Неофит, игумен на Чипровския манастир, иконом Емил, председател на храма, протойерей Тодор и свещеник Ангел, енорийски свещенослужители при храма, както и протодякон Александър Нешев и дякон Митко Костов. Молитвено участие взеха и архимандрит Антим, проигумен от Чипровския манастир, йеромонах Максим и иконом Николай.

Литургичните песнопения изпълниха вярващите християни при храма.

След евангелското четиво Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп произнесе проповед. Той говори върху прочетените текстове от светото евангелие по Матей и върху апостолското четиво. Епископът призова вярващите да бъдат истински последователи на Евангелието и примера, даден ни от Спасителя. Да живеем в покаяние, което създава във всеки един от нас духовни плодове и ни изпълва със смирение.

Пред християните в Монтана епископ Поликарп обяви 2015 г. за Година на Покаянието. След края на светата Литургия той отново поздрави свещенството и християните и им благодари за всегдашната любов и помощ при разнасяне на Христовото благовестие.

От името на свещениците и вярващите християни иконом Емил поздрави архиерея и му благодари за посещението, както и за светините, които зарадваха и обнадеждиха вярващите християни от града. Той чрез епископ Поликарп благодари и на Видинския митрополит Дометиан, който винаги питае особени бащински чувства към християните от Монтана. Свещениците и християните изразиха мнение по-често да посещават и служат в Монтана.

От своя страна, епископ Поликарп увери присъстващите, че Видинска света митрополия ще направи всичко възможно, за да бъде общението с християните от Монтана по-силно и по-често.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »