ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество в Нова Загора и нов архимандрит на БПЦ

28 декември 2009 21:42, Милен Бакалов
архимандрит Атанасий

На 27 декември св. ни Църква чества паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан. Той бил в числото на първите дванадесет дякони, избрани от св. апостоли - един от първите служители на прохождащата Църква, отличаващ се с усърдие и силна вяра, стигаща до саможертва. Св. Стефан не се уплаши смело да изобличи гонителите на християнството, с което стана и първият мъченик за Христа. Оттогава и до днес вече 20 века предани на Христа хора посвещават целия си живот на Него, някой път даже и с цената на мъченически подвиг. Както се казва: Църквата е основана върху кръвта на мъчениците, които са нейната истинска украса.

В този празничен ден, в който още се чувства отзвукът от светлото Христово Рождество, в храм „Успение Богородично” в град Нова Загора, в знаменателно съслужение се събраха епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион и неговият висок гост – Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, за да въздигнат в сан архимандрит Всепреподобният йеромонах Атанасий (Султанов), отличил се с усърдие на духовното си поприще – предстоятел на българската църковна община „Св. Йоан Рилски” в гр. Атина.

От ранно утро храмът беше изпълнен с богомолен народ, очакващ пристигането на високопреосвещените митрополити. Тържеството уважиха и много гости, дошли от всички краища на България, както и от чужбина – всички да влязат в радостта на обичния о. Атанасий. На клира, съвипускници на о. Атанасий от Пловдивската семинария и приятели украсиха службата с благолепно пение. Въпреки голямата си ангажираност и голямото разстояние, специално от Атина, да сърадват на енорийския си свещеник, бяха дошли представители на църковното настоятелство на храм „Св. Йоан Рилски” – гр. Атина.

В службата участие взеха архиерейският наместник на Нова Загора ст. ик. Иван Димитров, председател на храма, енорийският свещеник и именник ик. Стефан Стойнов, дошлият специално от Полша архимандрит Андрей – протосингел на митрополията на Люблин и Хелм на Полската православна църква, както и много свещеници от епархията. В светата Евхаристия участие взеха и братята на Шипченския манастир „Рождество Христово” с игумена архим. Януарий, делегация от Софийската дух. семинария, водена от ректора архим. Сергий, гости свещеници от страната.

При тържествено биене на църковните камбани високопреосвещените архиереи бяха посрещнати на входа на храма и при пение на „Владику и священоначалника” взеха време за службата. За благолепието допринесе и служението на двама дякони: йеродякон Исаак от Софийска семинария и митрополитския дякон на Старозагорска епархия. Изпяха се катавасиите и положените празнични стихири. Тържествено се изпя „Всякое дихание”, а по време на Великото славословие всички свещенослужители, начело с архиереите, се подредиха в средата на храма за започване на св. Литургия. Олтарът се оказа тесен да побере многобройните свещеници, взели участие в съслужението. По време на архиерейската служба бяха изпълнени подбрани църковни песнопения на източен напев.

В края на св. Литургия, воден от своя духовен наставник ст. ик. Иван Димитров и архим. Януарий, нареченият за въздигане о. Атанасий се поклони пред светите икони в храма, в който още като малък разпалил и осъществил желанието си да служи на Църквата. На колене пред архиереите той показа послушание пред духовните си наставници, а над главата му Негово Високопреосвещенство митрополит Галактион прочете умилително молитвата за възвеждане в архимандритско достойнство. След това Високопреосвещеният Великотърновски митрополит Григорий при полагане на ръце тържествено прочете формулата за възвеждане във високото достойнство. При тържествено пеене на тройно „Достоин” на новоотличения клирик бяха връчени знаците за това най-високо отличие в свещеническата йерархия – набедреник и архимандритски кръст.

След това митр. Галактион произнесе слово, в което изтъкна заслугите на архим. Атанасий, който в нелеки условия успя да основе в гр. Атина първата българска църковна общност, да й устрои храм, в който българите редовно да хвалят Бога на разбираем за тях език. Той изтъкна уважението, което е успял да спечели о. Атанасий, и чрез него и Българската православна църква, от многобройни гръцки архиереи и клирици с усърдното си и компетентно служение в съседната нам православна страна. В словото си митрополит Григорий сподели, че той с чиста съвест застава зад справедливото решение на Старозагорския епархийски съвет за удостояване на о. Атанасий в архимандритски чин, тъй като то е плод на усърдието му на Божията нива и с този въздигнат ранг той по достойнство ще представлява родната ни църква в Гърция.

Във вълнуващо слово-отговор нововъздигнатият архимандрит изтъкна, че с Божия помощ, митрополит Галактион е реализирал една негова детска мечта – да стане свещеник и да отдаде живота си в служба на Бога. Отец Атанасий направи кратка ретроспекция на своя живот, започвайки от родния му град Ямбол, в който е направил първите си стъпки в храма под ръководството на блаженопочившия о. Иван Атанасов, после през Нова Загора, където о. Иван Димитров му е гласувал доверие и където е поставил началото на църковното си служение, през Пловдивската семинария, където Адрианополският епископ Евлогий, негов духовен старец, тогава ректор, запалва в малкия семинарист желанието за монашество, което по-късно той реализира в "Св. Атанасий" - Златна ливада, край Чирпан, чрез пострижението си за монах на 2 май 2003 г.

Той сподели и за доверието, гласувано му от митрополит Галактион и епископ Евлогий, подкрепили желанието му да продължи богословското си образование в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет, който успешно завършва и в който в момента специализира по магистърска програма.

По Божие допущение в Атина той се среща с един голям духовник и приятел на България – тогавашния викарий на Атинския архиепископ, а сега митрополит на Димотика, Орестиада и Суфли – Дамаскин, който става за него духовен старец в Гърция, ръкополага го в свещеническа степен и го наставлява.

Голяма е ролята на митрополит Дамаскин за намирането и оборудването на храм за българската общност в Атина, която той всячески подкрепя и насърчава. Накрая архимандрит Атанасий заяви, че посвещава високото си отличие на всички, допринесли за осъществяването на една отколешна мечта на българите в гръцката столица – да имат свой храм. След отпуста мощно „Многая лета” изпълни храма за здраве и спасение на отличения и всички присъстващи, както и за благопреуспяването на нашия православен български народ.

За многая и благая лета Високопреподобни отче!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм Успение Богородично - Нова Загорапо време на утренятаВ очакване на Високопреосвещените митрополитиинтериора на храмаПосрещане на Високопреосвещения митрополит ГалактионВход в храма на Високопреосвещения митрополит Григорий и останалите духовнициепархийският архиерей на архиерейския тронмомент от утренятаархиерейски благословначало на св. архиерейска литургияпо време на литургиятачаст от свещеницитеАрхиереите митрополит Галактион и митрополит Григориймалкият входмалкият входмитрополит Григориймитрополит Галактионархиерейски благослов на митрополит Григорийпо време на св. литургияпо време на евангелското четивовелик входвелик входвелик входвелик входвелик входвелик вход"Господи, Господи, призри с небесех..."Архимандрит Андрей от Полската православна църкваархим. Атанасий се покланя пред светите иконипоклон пред архиереитемитр. Галактион чете молитвата за възвеждане в архимандритско достойнствомитрополит Григорий чете формулата за възвеждане в архимандритски санвръчване на набедреника при пение на "Достоин"даване на архимандритски кръстотпустотличеният и архиереитеобща снимка на духовенството

Аудио

Духовно тържество в Нова Загора и нов архимандрит на БПЦ

« предишна новинаследваща новина »