ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Публично обсъждане на Проектозакона за предучилищното и училищното образование се проведе в Монтана

12 януари 2015 20:06, Видинска митрополия
Публично обсъждане на Закона за предучилищното и училищното образование се проведе в Монтана

На 12 януари в Младежкия дом на гр. Монтана се проведе първото публично обсъждане на проект на Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата за провеждането на публичното обсъждане бе на зам.-председателя на парламентарната комисия по Образование и наука доц. д-р Борислав Великов, народен представител в 43-то Народно събрание на Р България.

Висок гост на срещата бе г-жа Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката, която направи своя поздрав, изложение, както и пое отговорите на всички поставени въпроси по отношение на дебатирания законопроект.

Гости на обсъждането бяха също така г-н Златко Живков, кмет на община Монтана, двамата зам.-областни управители на Монтана и г-жа Трайка Трайкова, началник на Регионалния инспекторат по образованието - Монтана.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, на публичното обсъждане присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и архимандрит Исаак.

Епископ Поликарп изказа благодарност към организаторите за любезната покана - представител на Видинска света митрополия да присъства на това важно събитие от името на Видинския митрополит Дометиан, както и възможността да сподели важни и наболели моменти в образованието в България.

Епископ Поликарп изрази съпричастността на Църквата към стремежите на учителите да се организира по-добре и правилно учебното дело в страната, както и да се подобрят условията на труд и обучение, за да бъде днешният учител достоен на своето място и отговорност. Също така епископ Поликарп засегна въпроса с въвеждането на предмета „Религия“ или „Вероучение“ в българското училище, и то не като свободноизбираем или в друга някаква форма, а като задължителен както в предучилищната, така и в училищната програма и обучение.

Негово Преосвещенство призова както Министерството на образованието и науката, така и българските политици да намерят воля това да се случи, призова за политическа воля, която е гарант това да се случи. Той припомни, че това е волята не само на Видинския митрополит Дометиан, когото представлява на тази среща, но и воля, мнение и стремеж на Светия Синод на БПЦ и скъпия ни народ.

В работното обсъждане участваха директорите на всички 67 училища в областта, директори на детски градини, както и представители на бизнеса, гражданското общество и медиите.

Срещата бе ползотворна и градивна, с надежда да се постигне максималният положителен резултат, касаещ благото на българския учител и ученик, на българското образование.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »