ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм "Св. Марина", гр. Варна

14 януари 2015 09:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. вмчца Марина"

На 11 януари 2015 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан извърши пълния чин по обновление на храм "Св. Марина" в гр. Варна (местност Пчелина).

В светата служба участие взеха йером. Никифор (Василев), ик. Божидар Янакиев, прот. Йордан Найденов - секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещ. Димитър Кадийски, свещ. Иван Смиловски, и дякон Любомир Георгиев.

Молитвено участие взеха г-н Иван Портних - кмет на гр. Варна, г-н Иван Иванов - осигурил парцела и средствата за изграждането на новия храм, представители на местната власт и др.

Строителството на църквата, която се намира в местността Пчелина, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители.

За разлика от останалите нови храмове в града обаче, този е иззидан ръчно, по стара технология с камъни и тухли, без леене на бетон. Друг интересен факт е, че майсторът реставратор, който се е заел с градежа, е италианецът Марио Карцуги. Мъжът се заселил да живее в морската ни столица, след като се оженил за българка. С помощта на дарителите са купени и три големи и една малка камбани. Произведени са в Пловдив, в камбанолеярна със 130-годишна история.

 

Снимки можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

 

Снимки: Диан Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »