ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовен празник в с. Крушаре, Сливенска община

29 декември 2009 12:54, Сливенска митрополия
Духовен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска община

Двадесет и седми декември – Стефановден. Още от ранна утрин районът на гр. Сливен бе обгърнат от тъмни облаци и гъста мъгла. Ситен, но продължителен дъждец намокри земята и принуди хората да се движат с чадъри. В това неприятно време православните християни от с. Крушаре се готвеха да отпразнуват голям духовен празник. Тази година се навършиха 100 години от построяването на храма ”Св. Троица” в селото, а денят Стефановден бе определен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий да се извърши обновление на храма, след приключил голям основен ремонт.

Свещеници от Сливен от рано сутринта отвориха дверите на храма и започнаха приготовление за предстоящото обновление. От всички улици заприиждаха хора, за да присъстват на това паметно събитие. Около 8. 30 часа храмът бе изпълнен с богомолен народ в очакване на своя Митрополит. За тържеството бяха дошли и гости от града, както и представители на община Сливен. В 8.30 ч. митрополит Йоаникий тържествено бе посрещнат и при пеене на ”Владико и свещеноначалнико…” влезе в храма. Започна обновлението на храма, а след това и светата Литургия.

Богослужението премина тържествено при благозвучното пеене на певците йеродякон Юстин, брат на Зографския манастир ”Св. Георги”, и г-н Стоян Гарджев, служител в Сливенска Митрополия. В края на Литургията митрополит Йоаникий поздрави жителите на селото и им пожела много здраве и благополучие и ги призова да стоят твърдо в светата православна вяра и да не се поддават на изкушенията на новопоявилите се религиозни течения и секти. Той благодари на ктиторите финансирали ремонта на храма и на всички строители взели участие в ремонта. На ктиторите братята Стефан и Калоян Стефанови дядо Владика връчи специална благодарствена грамота.

Храмът ”Св. Троица” е построен през 1909 година, а официално е осветен и открит през 1911 година от Сливенският Митрополит Гервасий. Строежът на храма е извършен под непосредственото ръководство на строителния предприемач Илия Гудев от Сливен. Иконите са рисувани от зографа Атанас Кавръков също от Сливен. През всичките тези години храмът е бил духовен кораб, където православните християни са намирали утеха в трудни времена.

За съжаление през последните десетилетия той бе занемарен и както каза Негово Високопреосвещенство в своята проповед, това е резултат от ”мерзостта на запустението, която се е настанила в човешките души”. За радост през пролетта на 2009 година бизнесмените братята Стефан и Калоян Стефанови, които са родени в с. Крушаре, водени от силна вяра в Бога и ревност към светата православна църква, решиха да вложат собствени средства и да възстановят занемарения храм. Усилията им се увенчаха с успех и храм ”Св. Троица” в с. Крушаре стана един от най- красивите в Сливенска духовна околия.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Духовен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска общинаДуховен празник в с. КРУШАРЕ, Сливенска община

Аудио

Духовен празник в с. Крушаре, Сливенска община

« предишна новинаследваща новина »