ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин отбеляза паметта на св. Ромил Видински

16 януари 2015 14:50, Видинска митрополия
Видин отбеляза паметта на св. Ромил Видински

На 16 януари се отбелязва паметта на св. Ромил Видински, който е един от небесните покровители на старопрестолния град Видин и неговите благочестиви граждани.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан на 16 януари от 9,00 ч. в старинния храм „Св. Петка“, гр. Видин, бе отслужена тържествена света Литургия в памет на видинския светец, св. Ромил.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Самуил и дякон Митко Костов.

Молитвено участие в светата Евхаристия взеха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим и свещеник Ставри Велинов.

Молитвените песнопения изпълниха християни от енорията.

Проповед за празника произнесе епископ Поликарп, който насърчи вярващите християни към спазване на Христовите заповеди и подражаване на Христовия пример за кротост и смирение.

След светата Литургия бе осветено и благословено празнично коливо, което бе раздадено на присъстващите.

Вярващите християни бяха поздравени и благословени от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който, изказвайки радостта си от отбелязването паметта на св. Ромил Видински, подчерта колко сме честити, че имаме такъв молитвен застъпник пред Бога, произлязъл по плът и кръв от нашия град.

След тържествената света Литургия в старинния храм на Видин „Св. Петка“, бе отслужен и празничен водосвет в Православния духовен център „Св. Ромил Видински“ във Видин.

Водосветът бе отслужен от епископ Поликарп, който поздрави присъстващите с празника на св. Ромил, покровител на Видин и на просветния център.

За повече снимки посетете: http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »