ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник за Йордановден в с. Капитановци

17 януари 2015 16:58, Видинска митрополия
Празник за Йордановден в с. Капитановци

На 17 януари в с. Капитановци, община Видин, се проведе празник, посветен на Кръщение Господне – Йордановден.

Празникът се организира от местното читалище „Самообразование – 1927“ и е традиционен събор на селото, който духовно утвърждава хората във вярата, културата и традициите. Чрез това отбелязване и почитане на празника се съхраняват живи и се предават от род в род православната вяра и християнските ценности.

На празника с благословението на Видинския митрополит Дометиан присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, архимандрит Евтимий, йеромонах Максим и дякон Митко Костов.

Епископ Поликарп отслужи водоосвещение, благослови и поръси вярващите християни и им пожела след молението от името на Видинския митрополит много здраве, радост и духовни сили, за да бъдат все така достойни чеда на Църквата и на Родината си.

Епископ Поликарп благодари на организаторите за любезната покана и им пожела дълги години да почитат така празнично този ден, в който Видинска митрополия да бъде част и радост.

След водоосвещението бе извършен стар народен обичай „къпането на Йордан“, в който с червено вино бе облян известният съратник на читалището в с. Капитановци Йордан Панталеев.

Празникът продължи с фолклорна програма, в която взеха участие танцьори от читалището, както и жители на селото, дошли да почетат празника.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »