ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на св. Атанасий в Чипровския манастир

18 януари 2015 17:53, Видинска митрополия
Денят на св. Атанасий в Чипровския манастир

На 18 януари Православната църква почита паметта на св. Атанасий Александрийски. Светецът се явява духовен покровител и закрилник на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“.

В Чипровския манастир се намира параклис, посветен на св. Атанасий, намиращ се в монашеското крило. Той е построен през 1878 г. и е наречен "зимен", тъй като в зимните студени дни монасите в него извършват своето монашеско правило и богослужебен ред.

Поради това, че параклисът е малък и не може да побере многобройните гости и поклонници, светата Литургия бе отслужена в централния манастирски храм.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. Молитвено участие в духовното тържество взе високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан, който след края на евхаристийната молитва благослови и поздрави братството и вярващите християни с празника.

В богослужението заедно с епископ Поликарп съслужиха архимандрит Христодул, игумен на Лопушанския манастир, архимандрит Гервасий от гр. Кула, йеромонах Максим и дякон Митко Костов.

Молитвените песнопения на утренята и на светата Литургия изпълниха хористите от храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Монтана.

Проповед за празника и 12 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, произнесе епископ Поликарп. Той призова вярващите към подражание на смирението и благодарението на самарийския прокажен от Христовата евангелска притча, както и на живота и примера на св. Атанасий Александрийски и чрез тях да възрастват по пътя към духовното извисяване, което е гарант и за социално-материално добруване и просперитет.

В молитвеното тържество взе участие кметът на гр. Чипровци, общественици, културно-просветни дейци, приятели на манастира и много вярващи християни от Монтана, Чипровци и съседните населени места около светата обител.

След отеческия поздрав към присъстващите отправен от Видинския митрополит Дометиан, думи на благодарност и умиление към Видинския митрополит, Белоградчишкия епископ Поликарп, присъстващите отци и гости произнесе архимандрит Антим, проигумен, който ги приветства от името на архимандрит Неофит, игумен на манастира, отсъстващ поради здравословни причини, с пожеланието за много здраве, радост, мир и дълголетие. Той изрази братската радост от всегдашната любов и грижа към тях от Видинския митрополит и сподели, че освен духовен отец, митрополит, началник и архиерей, той им е най-вече приятел. Това те чувстват в сърцата си и желаят това да се запази вовеки.

След тържественото богослужение митрополит Дометиан и епископ Поликарп посетиха и се поклониха в зимния параклис „Св. Атанасий Александрийски“.

За всички поклонници на манастира бе приготвена и раздадена благословена храна, за подкрепа и благословение, а за официалните гости - тържествен обяд.

Тържеството бе посветено както на св. Атанасий, така и на двама от клириците на Видинска епархия – игумена на манастира архимандрит Неофит и йеромонах Максим, които на 21 януари отбелязват заедно своя имен ден. Празниците бяха обединени, за да може в единство и духовна радост да се почетат светиите - закрилници на Чипровския манастир и на отците монаси.

За празнуващите отци митрополит Дометиан бе приготвил скромни подаръци, които те получиха с благословение и пожелания за много здраве и духовно извисяване по пътя към спасението.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »