ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отворено гражданско писмо във връзка с обидния характер на скечове в "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви

31 декември 2009 18:45, Българска Патриаршия
Лого на Би Ти Ви

Скъпи братя и сестри, Официалният сайт на Българската Патриаршия получи отворено писмо, което ни напомня, че забавлението никога не бива да преминава границите на допустимата шега, а шегата винаги следва да избягва обидата, иначе престава да бъде шега и се превръща в издевателство. В навечерието на Новата година публикуваме писмото на г-жа Катя Тодорова с пожелание през 2010 година българското общество да напредне в познаване и тачене на корените на своята духовна култура.

 

ДО

NEWS CORPORATION

НА ВНИМАНИЕТО НА Г-Н АПОСТОЛ ПЕНЧЕВ,

ДИРЕКТОР "ПРОГРАМА" НА BTV

КОПИЕ:

ДО

СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ДО

ВСИЧКИ МЕДИИ

ДО

ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ

ДО

ВСИЧКИ,

КОИТО СМЯТАТ, ЧЕ РЕЛИГИОЗНИТЕ ЧУВСТВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЧИТАНИ

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

Години наред водещият на „Шоуто на Слави” си позволява да представя кощунствени сценки с преоблечени с раса актьори. Кощунство, ако някой не знае, е подиграване със свещени предмети. Такъв е и свещеният сан на свещенослужителите. Недопустимо е в национална телевизия, пък била тя и частна, да се правят такива подигравки и считам, че е крайно време това да бъде прекратено.

За да бъдеш член на някакво, дори светско общество, първо трябва да бъдеш приет за такъв, да си плащаш членския внос и след това да вземаш участие в живота на това общество. Иначе си просто симпатизант. А кой е член на Църквата? Член на Православната Църква се става чрез тайнството кръщение. Да вземаш участие в живота й поне външно, а това означава да участващ в нейните тайнства. Ако без разрешение от свещеник пропуснеш две поредни недели тази църковна служба, сам се отлъчваш от Църквата. Защото каноните са такива. През определеното за това време да постиш. А това е повече от половината година. В тайнството изповед - да се изповядваш. Но не скрит зад перденца, както е при някои други, но пред лицето на свещеника. И на Бога. И ако изповедникът ти разреши - да приемеш Светите Животворящи Христови Тайни, или - иначе казано - да се причастиш. Ако не спазваш това, ти не си член на Църквата, а си просто неин симпатизант.

Да, трудно е! Един американец търсел истинската Църква. Попаднал на православно богослужение и като простоял там прав 3 часа, възкликнал: „Тази Църква не е за слабаци!” И станал православен. Е, ние не сме слабаци, или поне нашите предци не са били. Затова са избрали да бъдат православни.

Но как да се нарекат тези, които открито хулят и унижават пред очите на народа свещеници, митрополити и Синод? Те не са симпатизанти. А просто продължителите на делото на онези, които преследваха Църквата с години. Сега обаче с други средства – с хули и лъжи.

През 4 век враговете на Църквата обвинили свети Атанасий Велики, че е убил един дякон. Подобно на тях един TВ водещ дръзна да разпространява лъжи и клевети срещу един от най-уважаваните и дейни митрополити на Българската Православна Църква. За новогодишната програма отново е решил да се подиграва с православното свещенство, обличайки актьори в раса и карайки ги да играят кощунствени сценки. Но днес свети Атанасий е наричан Велик и сияе сред лика на светците, а за неговите врагове не искам и да мисля къде са сега.

Когато вярата в България се преследваше, един свещеник бил обвинен, че е криел оръжие в дома си. „Колкото оръжие имам в дома си, толкова деца да останат в дома ти!” - отвърнал той на обвинителя си. Познайте какво се е случило. Защото подигравките и лъжите срещу свещеници, да не говорим за митрополити, е копие хвърлено срещу небето, което се обръща и, падайки, поразява този, който го е хвърлил. Такъв е духовният закон - грехът поразява този, който го извършва. Не Бог го наказва. Защото наказание на църковнославянски език означава възпитание. Ние сами се наказваме като си тръгваме от Бога. И оставаме сами – без Неговата помощ, уязвими за всичко, което Той допуска, за да ни възпита. Наблюдавайте съдбата на тези, които хулят. И ще видите.

За православните във Витлеем, Иерусалим, Света гора Атон, Сърбия, Грузия, Русия, Украйна, Македония и всички православни християни по света, които празнуват по светоотеческия календар, празникът Рождество Христово предстои. Моля не разваляйте светостта на празника и спрете да обиждате религиозните чувства на православните християни! Не дръзвайте да се подигравате с клира на Българската Православна Църква и нека всички помнят, че Бог поругаван не бива /Гал.6:7/!

Катя Тодорова – магистър по богословие

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Отворено гражданско писмо

« предишна новинаследваща новина »