ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия за Атанасовден

19 януари 2015 17:20, Пловдивска митрополия
Посрещане на митрополит Николай в храм "Св. Атанасий", гр. Асеновград

На 18 януари (Атанасовден) Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай възглави светата божествена Литургия в храм "Св. Атанасий", Асеновград.

В празничното богослужение в съслужение с архиерея бяха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, протойерей Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от Асеновград и епархията.

Литургичните песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В храма бяха дошли множество миряни – благочестиви чеда на светата Православна църква.

По време на причастния вдъхновено слово за живота, делото и изпитанията на свети Атанасий Велики произнесе свещеноиконом Виктор Христев.

Пловдивският митрополит Николай се обърна към множеството богомолен народ с отеческо слово по повод празника на свети Атанасий Велики и каза: ”Никой християнин не може да бъде равнодушен пред подвига на вярата, пред изповедничеството на този стълб, на тази твърдина на Христовата вяра - свети Атанасий Велики. За Христовата правда, за Божествената истина е страдал свети Атанасий. Но никой не могъл да го обвини в отстъпничество от вярата, дори тогава, когато лъжеучението на Арий се разпространило из цялата Византийска империя, в целия християнски свят. Истински проповедник на чистото слово, на живото слово, на спасителното слово за вечния живот е свети Атанасий Александрийски. Проповядвал е това слово и го е доказал с делата си в смиреномъдрие, търпение и кротост, твърдост в отстояване на чистотата на Христовата вяра. За това е казано в светата Библия и доказано в живота – споменът за праведника ще пребъде благословен вовеки”.

В края на светата Литургия архиереят отличи с офикия „протойерей” свещеник Веселин Хаджиламбрев, председател на храм „Св. Атанасий” в Асеновград.

Архиереят призова да си спомним днес, в 137-та годишнина, за ония наши наставници, преподаватели и учители по родолюбие и вяра, които допринесоха за това, щото да живеем свободно. И отправи молитва за вечен покой на всички герои на освобождението на богоспасаемия град Асеновград.

Празничното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/842-18012015g-sv-atanasii-i-kiril-aleksandriiski--atanasovden---arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-atanasii-q-gr-asenovgrad-.html

 

 

Снимки

Свещеноиконом Виктор ХристевСтаврофорен свещеноиконом Добромир КостовМитрополит Николай отличава с офикия „протойерей” свещеник Веселин Хаджиламбрев
« предишна новинаследваща новина »