ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Василовден в Русе

01 януари 2010 21:46, Русенска митрополия
Начало на св. Литургия

На 1 януари светата ни православна Църква чества Обрезание Господне и св. Василий Велики. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков отслужиха божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе заедно с храмовото духовенство.

В литургийното четиво (Лук. 2:20-21, 40-52) се описва даване името Иисус на Младенеца Христос на осмия ден от рождението Му, когато е бил и обрязан. Описва се също и посещението на св. Семейство в Йерусалим по повод еврейския празник Пасха, когато малкият Иисус, едва дванадесетгодишен, смаял учителите при храма, които се „чудеха на разума и отговорите Му”.

В апостолското четиво (Кол. 2:8-12) св. ап. Павел в посланието си до Колосяни ни съветва да бъдем внимателни да не ни „увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христа”. Колко актуални са думите на апостола в днешно време, когато изобилстват човешки философии, предлагани под формата на религия, като заблуждават и отклоняват от спасителната православна християнска вяра много души.

Проповед за празника произнесе свещеник Николай Николов. В първата част от своята проповед свещ. Николай обясни на вярващите смисъла на Христовото обрязване, а във втората част той представи житието на днес прославяния св. Василий Велики (330-379), архиепископ на Кесария Кападокийска (Мала Азия). В негова чест днес се отслужи Василиева св. Литургия, която православната Църква е отредила да се отслужва общо десет пъти в рамките на годишния празничен кръг.

В края на св. Литургия митрополит Неофит поздрави вярващите с настъпилата 2010 г., като им пожела: „Честитя с настъпилото новолетие, хубавия празник Васильовден и радостта, която ни дава Бог в Своето празнуване на хубавите празнични дни през цялата година. Да бъдем честити в мир и всяка доброчестина, да се радваме на това, което Бог ни дава като награда небесна за нашия живот тук, на земята, като радост в нашите сърца и като стремеж да бъдем нови люде, както казва апостолът.

В име Христово обрязването или необрязването няма смисъл, а новата твар. Да обрежем, да свалим от себе си всякакво бреме и греха, който ни лесно омотава и с търпение да изминем предстоящото нам поприще, като имаме пред очи Началника и Завършителя на вярата - Иисуса Христа. Божието благословение да ни съпътства през новата година с всички Негови щедрости и благодеяния. Амин. За много години”.

Духовниците отслужиха молебен за преуспяването на българския народ във всяко добро дело.

Честитим новата 2010 г. на благочестивите и православни християни, като им пожелаваме да започват всяко добро начинание с молитва към Бога!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане на митрополитаМалък входКаденеВелик входВелик входВелик входСвещенослужителиНа многая лета владико!"Твоя от Твоих..."Благославяне на нафоратаПричастяване с тялото ХристовоПроповед на свещ. НиколайОтпустМолебенМолебенМноголетие

Видео

"Господи, Господи..."

Проповед на о. Николай Николов

Поздравления на митрополит Неофит

Многолетие

Аудио

Василовден в Русе

« предишна новинаследваща новина »