ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Света Литургия в памет на свети Серафим Саровски

02 януари 2010 10:40, Видинска митрополия
Св. Серафим Саровски

На 2 януари Църквата празнува паметта на светия преподобен наш отец Серафим Саровски Чудотворец, който е един от най-почитаните съвременни светци на Православна Рус, респективно и на светото ни Православие.

Видинските християни с голямо усърдие и любов почитат и се прекланят пред св. Серафим Саровски, като се стремят да прилагат в живота си основните духовни дарования, с които той се е украсил през земното си житие.

За да се почете подобаващо празникът на Саровския чудотворец, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, бе отслужена света Литургия.

Светата богослужба бе оглавена от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм, а молитвените песнопения изпълниха йеромонах Евтимий и енориаши при храма.

Молитвен призив към Бога по молитвите на св. Серафим бе отправен за здраве, благословение и духовен напредък на всички, които днес празнуват чудотвореца като свой небесен покровител.

Честит и благословен празник на всички празнуващи!

+++

Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Мошнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство.

Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че преподобният изцелявал страдащите с любов и радост, които струели от него. Към всички хора преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!".

Св. Серафим предал Богу дух през 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: йеромонах Евтимий
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Св. Серафим Саровски ЧудотворецСвета Литургия в памет на свети Серафим СаровскиСвета Литургия в памет на свети Серафим СаровскиСвета Литургия в памет на свети Серафим СаровскиСвета Литургия в памет на свети Серафим СаровскиСвета Литургия в памет на свети Серафим СаровскиСвета Литургия в памет на свети Серафим Саровски

Аудио

Света Литургия в памет на свети Серафим Саровски

« предишна новинаследваща новина »