ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Руската църква “Св. Николай”

02 януари 2010 19:39, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Руската църква

На 2 януари 2010 г. множество християни дойдоха в храма “Св. Николай” на Руското подворие в столицата, за да почетат празника, който Православната ни църква чества - паметта на св. Силвестър, папа Римски, и св. преп. Серафим Саровски Чудотворец. С архиерейска св. Литургия бе почетен един от най-обичаните съвременни светци на Църквата - преподобни Серафим, чието успение и второ намиране на св. мощи честваме днес. Тя бе отслужена от Техни Преосвещенства - Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с предстоятеля на храма йеромонах Зотик /Гаевски/, който е и и. д. представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, и храмовото духовенство: ик. Симеон Минчев, прот. Николай Нешков и дякон Сава Кокудев.

Молитвено участие в богослужбата взеха протойерей Цанко Тотев от с. Горни Лозен и протойерей Кирил Попов, предстоятел на столичния храм “Св. Николай Мирликийски“. След причастния канон със слово към изпълнилите храма богомолци се обърна еп. Йоан, в което говори за духовния живот, който се гради с изпълнение на новозаветния евангелски закон - любовта към ближния.

“Ние сме призовани да бъдем снизходителни към нашите ближни, към техните грехове и недостатъци - каза еп. Йоан. - Такъв пример ни даде св. Серафим, който проявяваше изключителна снизходителност към всички свои ближни и със своята прозорливост, вглеждайки се в човека, извършил голям грях, често пъти се молеше за него, целуваше му ръка и снизходително го увещаваше. Това е един изключителен пример на благочестие за изпълнението на евангелския нравствен закон.

Днес в нашата действителност виждаме повече склонността да осъдим човека, отколкото да сме снизходителни към него, има в сърцата повече омраза вместо любов, а това не бива да се случва с нас. В началните дни на новолетието молим св. Серафим да ни даде тази спасителна и утвърдителна любов, за да вървим по пътя на нашето спасение”.

В края на богослужението еп. Наум благопожела по молитвите на днес чествания Божий угодник Бог да дава на всички, които прибягват до неговата молитвена помощ и небесна закрила, всичко онова, което просят. “Св. Серафим да ни помага в беди и нужди, да благославя нашите домове, семейства и близки, като ни дарува здраве, духовна радост и успех в духовния път, който всеки един от нас е поел” - каза архиереят.

Като благодари на епископите за съслужението в св. Евхаристия и вдъхновените им слова, предстоятелят на храма йером. Зотик припомни житието на преподобния руски светец, чиито св. мощи са открити 70 г. след смъртта му. Разказа дългата и изпълнена с превратности история на чудотворните му мощи, които през 1991 г. са отново, по чудесен начин открити в Санкт Петербург, зазидани в стена на Казанския събор. След като Московската патриаршия е установила истинността на нетленните останки и св. мощи са обиколили цялата Руска земя, те са поставени да се покоят в Дивеевската св. обител в Саров, където св. Серафим се е подвизавал приживе.

В заключение йеромонах Зотик благодари отново на българските епископи за участието им в общата духовна радост и благопожела в започващото новолетие много здраве, търпение, благоденствие, небесни и земни блага.

Многолетсвие прозвуча за първойерарсите на Българската и на Руската православна църква и за благочестивите ни народи, след което епископите и църковното изпълнение се поклониха на гроба на владика Серафим /Соболев/, който се намира в криптата на храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Четене на св. Апостол на български и руски езикЧетене на св. ЕвангелиеЕп. ЙоанЕп. Йоан по време на четене на св. ЕвангелиеЕп. Наум на Великия вход Еп. Наум на Великия вход Еп. Йоан на Великия вход еп. Йоан благославяЕп. Наум благаславя"Пийте от нея вси...."Отец Николай Нешков от храмовото духовенство Край елхата има пещера...БогомолциПричастнициАнафора и вино за причастницитеСлед св. ПричастиеДяконът приема последната частица от св. ЧашаИк. Симеон МинчевИеромонах Зотик чете отпустителната молитваЕп. Наум и ик. Симеон Минчевот храмовото духовенствоБогомолният народЕп. ЙоанИеромонах Зотик благодари на епископитеАрхиерейска св. Литургия в Руската църкваАрхиерейска св. Литургия в Руската църква Руската църкваИконостасът на храма

Аудио

Празник в Руската църква “Св. Николай”

« предишна новинаследваща новина »