ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София

20 януари 2015 15:58, Софийска митрополия
Пред паметника на св. Евтимий  Търновски в София

На 20 януари, когато честваме паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски, по традиция бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий , викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха храмовото духовенство с предстоятеля ставроф. ик. Николай Коцев, и двама дякони.

Християни от цяла София се събраха в храма, за да почетат в този ден светия патриарх, който в трудни за българите времена е бил неуморен застъпник за нашия български православен народ и готов да положи и душата си за своите духовни овци. Сред присъстващите в църквата бяха част от преподавателите и възпитаниците на Софийската духовна семинария.

Със слово за духовното наследство, завещано ни от светия Български патриарх Евтимий, което трябва да пазим и почитаме, се обърна Негово Преосвещенство еп. Григорий.

След като завърши св. Литургия по утвърдена вече традиция /възстановена през 1992 година/ духовниците, семинаристите и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше верните Евтимиеви чеда, които начело с иконата на светеца-патриарх преминаха по улица "Граф Игнатиев", за да извършат молебен и да положат цветя пред паметника на великия български първойерарх.

Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя от софийското църковно изпълнение и възпитаници на 41 ОУ ”Св. Евтимий Търновски”.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в СофияПразникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София Празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски в София
« предишна новинаследваща новина »