ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения в Неврокопска епархия за празниците на св. Антоний и св. Атанасий

20 януари 2015 22:33, Неврокопска митрополия
Св. Антоний

На 17 януари (събота) - деня, в който честваме паметта на св. Антоний Велики, Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествена св. Литургия в църкватa „Св. Антоний”.

Този Божи храм се намира в културно-историческия резерват „Мелник – град-музей” и вероятно е строен през 1869 г. Отличава се със своята уникална архитектура, тъй като строителите следвали разположението и посоката на улиците около храма и нарушили правилността на формата.

Местно предание разказва, че по молитвите на св. Антоний Велики, многократно душевноболни и обладани са получавали изцеление. До днес се пазят дървената колона и железните вериги, с които връзвали болните.

В неделния ден - 18 януари, когато св. Църква спомня паметта на св. Атанасий Александрийски, архиерейска св. Литургия бе отслужена в с. Кърналово.

На територията на Неврокопска епархия има 12 храма посветени на св. Атанасий Велики: с. Бельово, с. Враня, с. Генерал Тодоров, с. Горна Брезница, с. Елешница, с. Катунци, с. Ковачево, с. Кулата, с. Кърналово, с. Лебница, с. Ново Ходжово, с. Хърсово.

В проповедта след св. Литургия митрополит Серафим подчерта важността от съхраняването в чистота на нашата вяра и наблегна на необходимостта тя да се предава на поколенията: „Най-голямото съкровище, което имаме и трябва да пазим - е нашата православна вяра. Затова нека да изучаваме нейните истини, да я преподаваме на децата, на младежите и на всички, които имат нужда от духовна храна и ръководство. Така, както ние сме приемници и наследници на нашите православни предци, да я предадем и ние на следващите поколения, за да дадем един ден добър отговор пред Праведния Съдия. Нека да живеем така, че да можем с дръзновение да застанем пред лицето на Господа и да се удостоим да чуем Неговия радостен глас: „Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира” (Мат. 25:34).

След светата служба Негово Високопреосвещенство извърши водосвет и поръси със светена вода всички присъстващи, като им пожела крепко здраве и Божие благословение.

 

 

Снимки

Колоната и веригитеЦърквата "Св. Антоний" в МелникПразникът на св. АтанасийПразникът на св. АтанасийНеврокопски митрополит СерафимПразникът на св. АтанасийНеврокопски митрополит СерафимНеврокопски митрополит СерафимПразникът на св. АтанасийПразникът на св. АтанасийПразникът на св. Атанасий
« предишна новинаследваща новина »