ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Деца на русенски свещеници поздравиха митрополит Неофит с Новата година

04 януари 2010 15:02, Русенска митрополия
Прием при митрополит Неофит

На 3 януари, Неделя пред Богоявление, архимандрит Виктор (Мутафов) в съслужение със свещеник Ивайло Георгиев и митрополитския дякон Кирил Синев отслужиха тържествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе.

Богат на духовни и културни тържества беше този ден в Русе. След св. Литургия митрополит Неофит прие в митрополитския салон младия богослов Иван Карагеоргиев, който е възпитаник на Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж, а понастоящем следва магистратура в Женева, Швейцария.

В късния следобед деца на русенски свещеници изпълниха салона на Русенската митрополия. По традиция в края на всяка година митрополит Неофит е домакин на желаещи да го поздравят деца по случай Рождество Христово и настъпването на новата година. Така и тази година деца на възраст от една до четиринадесет години рецитираха стихотворения и изпълниха коледни и църковни песнопения, като донесоха радост на обичния ни духовен наставник, митрополит Неофит. Негово Високопреосвещенство от своя страна лично подари на децата малки коледни подаръчета. Той живо се поинтересува от напредъка им в учението.

Грижата за децата е една от главните в пастирско-мисионерската дейност на православните свещенослужители. Каквото посеем, това и ще пожънем (Гал. 6:7). Всеки православен родител е длъжен да води редовно своите деца в Божия храм, където от малки да се научат и възприемат Христовото спасително учение, което е отправено към всеки човек. Грижата за духовното възпитание на децата не трябва да остава на заден план или съвсем да отсъства. Основавайки се на дългогодишен педагогически опит и статистика на експерти по религия в страната, убедено можем да кажем за деца, които редовно ходят на църква и изучават в училище предмета „Религия”, че те:

- дълбоко изживяват своята вяра, превръщайки я в ръководно начало на живота си;

- започват да възприемат света около себе си по напълно различен начин, който не може да бъде обяснен единствено с рационалните, естетически или други общоприети представи;

- запознати с вярата, в тях укрепва любовта към Божието творение;

- чувстват необходимостта да се съхрани човешкият живот като висша ценност;

- видимо придобиват все повече послушание, стремеж към изпълнителност и добронамереност, кротост и търпение;

- стават спокойни и уравновесени, при тях практически отсъства агресивното поведение;

- добротата постепенно се усвоява като цялостно житейско поведение.

Всички деца гостуващи при митрополит Неофит отнесоха в сърцата си радостта от срещата с гостоприемния русенски архиерей.

Денят завърши с участие в новогодишен концерт, изпълнен от Русенската филхармония под диригентството на г-н Найден Тодоров, който включваше богата програма от творби на Йохан Щраус.

Благодарим на Всеподателя Бога за богатия на духовни и културни преживявания ден. Българската православна църква през време на многострадалната история на нашия народ винаги чрез своите свещенослужители се е грижела и продължава да се грижи за духовното израстване на своите вярващи християни.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: д-р Николай Радославов и автора
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Архимандрит ВикторПрием при митрополит НеофитДеца поздравяват митрополит НеофитПрием при митрополит НеофитСвещенослужителиДуховници и деца при митрополит НеофитДеца поздравяват митрополит НеофитВсяко дете получи подарък от дядо НеофитДеца поздравяват митрополит НеофитПодаръка на малката Катрин за дядо НеофитНовогодишен концерт на Русенската филхармония

Видео

Новогодишен поздрав за читателите на сайта

Аудио

Деца на русенски свещеници поздравиха митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »