ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

132 години от Освобождението на София

04 януари 2010 19:05, Софийска митрополия
Храм "Св. Неделя" през 1880 г.

С благодарствен молебен в митрополитската катедрала “Св. Неделя” започна празничният ден, в който се навършват 132 г. от Освобождението на София.

На 4 януари 1878 г. руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко влизат в София, след като турците са започнали да се оттеглят и опитът им да запалят града е осуетен с помощта на чуждестранните консули. Руските войски са посрещнати от софиянци в центъра на града, а генерал Гурко се обръща към тях с думите: "Днес стъпих във втората столица на България. Дано Бог помогне да освободим останалата част от България със силата на руската войска". След това в катедралния храм “Св. Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен в присъствието на генeрал Гурко. На този ден софийското духовенство по създадена традиция отслужва това последование в чест на събитието.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тази година благодарственият молебен бе отслужен от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове. Молитвено участие взеха зам.-кметът на Столична община г-н Минко Герджиков, общински кметове, директорът на Националния църковен историко-археологически музей г-н Николай Хаджиев, представители на Националното дружество „Традиция" и на Сдружението за приятелство с Русия "Св. Александър Невски".

В поздравителното си слово към софиянци еп. Йоан припомни паметните събития и триумфалното влизане на руските войски в София и каза: ” Ние сме тук, в митрополитската катедрала, след 132 години отново да въздадем благодарност към Всеподателя Бога за това, че ни дари светата православна вяра, която окриляше през вековете нашия народ и съгряваше неговото сърце, за да може да превъзмогва всички трудности, беди и злощастия. И когато трябваше да отстоява свободата на своето Отечество, можа да изяви своята жертвеност, своята готовност, дръзновение и да свитеделства, че е народ Божий. Затова и ние днес благодарим на всички наши воини и възнасяме молитва към Бог да ги упокои в селенията на праведните...”

От името на Негово Светейшество патриарх Максим викарният еп. Йоан поздрави и преподаде отеческия благослов на кметското и общинското ръководство на столицата, на всички жители на града, осенен от Божията премъдрост. Епископът призова да помним и почитаме своето минало, да живеем и работим за настоящето на гр. София и с Божия помощ да творим бъдещето му и така да „достигнем до познанието на истината, което ни прави свободни”.

След молитвената благодарност към Бога присъстващите държавници, общественици и миряни в литийно шествие, предвождано от софийското духовенство, се отправиха към паметника на Цар-Освободител на площад "Народно събрание". Празничен камбанен звън от централните храмове огласяше по целия път литийното шествие до паметника, където бяха поднесени цветя и венци.

Деня на Освождението на София завърши с празнична програма пред Паметника на българския опълченец. На това място е поставен и камъкът, специално донесен от легендарния връх Шипка по повод построяването на паметника на славните герои опълченци от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм "Св. Неделя" през 1900 г.Храм "Св. Неделя" през 1900 г.Храм "Св. Неделя" днесБлагодарствен молебен в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Еп. Йоан проповядваБогомолцитеДяконитеВ храмаЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеПред паметника на Цар Освободител" Вечная памет"Г- н Милко ГерджиковПред паметника на Цар Освободител с униформа на българските опълченциПред паметника на Цар Освободител с униформа на българските опълченциПред паметника на Цар Освободител Пред паметника на Цар ОсвободителПаметник на българския опълченец

Аудио

132 години от Освобождението на София

« предишна новинаследваща новина »