ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова игуменка на Самоковския девически манастир

27 януари 2015 13:24, Софийска митрополия
Самоковски девически м-р "Покров Богородичен"

С решение на Софийския епархийски съвет, прот. № 17/11.12.2014 г., Самоковският девически манастир придоби нова и.д. игуменка. Това е майка Пелагия (Ласкова). Нейното отговорно ново служение започна от 1 декември 2014 г.

Самоковският девически манастир "Покров Богородичен" е една от любимите свети обители за поклонение и молитва в Софийска епархия. В близост до него се намира църквата "Рождество Богородично" (Бельовата църква), в която се покоят св. мощи на свещеномъченик Симеон, митрополит Самоковски - загинал за светата православна вяра по време на турското робство и покровител на град Самоков. В тази боголюбива земя днес Самоковският манастир има важната роля отново да свидетелства за Истината, която е Христос, да служи на хората за просвещение и умножаване на любовта в Господа и така да привлича към спасение в лоното на светата Православна църква.

За по-пълно запознаване с и.д. игуменката майка Пелагия и новите перспективи пред Самоковския манастир можете да прочетете в интервюто, публикувано по-долу.

***

Интервю с игуменката на Самоковския манастир майка Пелагия във в. "Приятел" - гр. Самоков

- Ваше всепреподобие майко Пелагия, честита отговорна длъжност! Как приемате назначението си като изпълняваща длъжността игуменка на манастира?

- Благодаря на Бог и Божията Майка за избора, който е направен от Негово светейшество Неофит – Софийски митрополит и Патриарх Български - да ръководя Самоковския манастир. Задълженията и отговорностите, които поемам за манастира няма да изгасят в сърцето ми ревността като монахиня за служение на Църквата и се надявам, с Божията помощ, да продължа делото на монахините, които повече от 360 години са се подвизавали тук.

- Какво е мястото на Самоковския манастир „Покров Богородичен” в системата на Българската православна църква – знае се, че е един от най-старите и най-големите от този род в страната...

- Манастирът „Покров на Пресвета Богородица” - гр.Самоков е местно поделение на Българската православна църква - Българска Патриаршия и на Софийска митрополия и е юридическо лице. Той e епархийски манастир в диоцеза на Софийска епархия и неотделима част от нея. Манастирът е подчинен на Софийския митрополит, който е и Български Патриарх. При богослужение в манастира се поменава името на Софийския Митрополит и Български Патриарх, на когото манастирът е подчинен, и който управлява епархията съгласно разпоредбите на свещените канони на Православната църква, Устава на БПЦ и решенията на Светия Синод.

Той е един от малкото манастири, които не са затваряли вратите си за поклоници, нито през турското рабство, нито през комунистическия режим. Манастирът е действащ от 1772 г. и винаги в него е имало монахини, която традиция продължава и до днес. Самоковският манастир е част от православната ни история, от културната, национална идентичност на народа ни и като такъв е определен и като един от 100-те национални паметници на култура в нашата Родина.

- Напоследък в манастира се извършват важни ремонти и преустройства. Бихте ли запознали читателите по-подробно с тях?

- През изминалата година беше направен голям ремонт в манастира. Предстои откриването на новата му част, в която от есента ще се помещава неделно училище по вероучение. В обновените помещения ще се провеждат и курсове по иконопис, в които учениците от града ще усвояват тънкостите на Самоковската иконописна школа. Предвидени са и помещения за християни, в които вярващите, болните и нуждаещите, в търсене на изцеление и упование в Бога, ще могат да остават за пребиваване за известно време, съгласно Устава на манастира.

- Какви са плановете за по-нататъшното обновяване на материалната база на манастира?

-Предвижда се изграждане на „Информационен център”, в които да можем да посрещаме поклониците в манастира и да беседваме с тях. Ще бъде изградена и социална кухня. Манастирът е включен в списъка на Софийска света митрополия, която кандидатства за финансиране по европейските фондове.

- Какво е впечатлението Ви – самоковци посещават ли манастира, добри богомолци ли са?

-Прави впечатление, че самоковците много обичат светата обител. Сутрин от 6.30 ч. до 18.00 ч. има посетители, които палят свещички. Особено на голямите Господски и Богородични празници храмът е пълен с хора през целия ден. Малко са обаче хората, които присъстват на неделните богослужения, които се изповядват и причастяват.

- Идват ли гости от другаде, какви хора посещават манастира?

- В манастира целогодишно идват поклонници и туристи. Имаме вече и създадени отношения с представители на туристически агенции, които водят чуждестранни туристи, които се интересуват от българската история и вяра, на посещение в светата обител, а ние от своя страна ги запознаваме с историята на манастира и водим духовни беседи с тях.

- Служителите на Христовата вяра помагат на хората, но самите хора помагат ли ви? Как преценявате отношението на общинската управа, на други местни институции и фирми към манастира? Получавате ли дарения?

- Има христолюбиви хора, не само от града, но и от цялата страна, които идват и даром помагат на сестрите. Това е живо място – благодатно. Община Самоков също винаги с голямо желание е откликвала на нашите нужди. С тяхна помощ беше направен частичния ремонт в манастира.

- Заедно с познатите по-възрастни монахини в манастира през последните години вече има и по-млади...

-Като цяло не е лесно да се посветиш на монашески живот. Този живот е свързан не само с промяна на местожителството, но и с промяна на мисленето и подвиг, макар че нашият подвиг е далече от подвига на светите отци на Църквата. Монахът трябва да гори от любов към Бога, да обича с цялото си сърце молитвата, да се откаже от собствената си воля и да приеме волята на другите, да може да понася изпитания и т.н. В сегашно време не са много желаещите за послушание в манастира, но аз вярвам, че Бог и Света Богородичка знаят такива светли души и Бог ще ги докосне и ще дойдат в манастира, надявам се.

- Възможно ли е според Вас храмовете да се отварят повече към обществото, да се търсят начини и форми за привличане на повече хора и особено на младите към християнските ценности и как може да стане това?

- Монахините са длъжни да бъдат образец на добродетелност и на съвършенство. Те трябва да направят от манастира духовен фар, ръководител в мъдрост и въздържание. Също така трябва в службите на свещениците да виждаме реда, благочестието, вярата, любовта на отците към Бога и ближния, както и подвижническия живот, който те водят. Според мен промяната трябва да започне от нас – духовните хора. Защото свети Серафим Саровски казвал на своите духовни чеда: „Радост моя, придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят”.

- Как виждате в мечтите си манастира?

Моля се Бог да ме просвети, та да изпълня Неговата свята воля, защото широк е пътят към погибелта и е тесен пътят към вечния живот. По-голяма молитвеност е това, от което се нуждаят всички – и монаси, и свещеници, и миряни.

Източник: http://vestnikpriatel.com/%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-%D0%BD%D0%B5/

Текст: Десислава Панайотова
Снимка 3: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Майка Пелагия (2013 г.)Блаженапочиналата иг. Гавриила със своето духовно чадо и настояща игумения Пелагия
« предишна новинаследваща новина »