ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Епископ Сионий получи отличието "Бялата птица" на БТА във Видин

26 януари 2015 19:54, Видинска митрополия
Епископ Сионий получи отличието "Бялата птица" на БТА във Видин

Величкият епископ Сионий е носителят на ежегодната награда на Регионалния пресклуб на Българската телеграфна агенция във Видин "Бялата птица".

Отличието се дава за обществен принос. Връчи го генералният директор на Българска телеграфна агенция Максим Минчев, в присъствието на журналисти, народни представители, представители на местната власт, гости.

След като получи красивата статуетка, епископ Сионий предаде отличието в ръцете на Видинския митрополит Дометиан с пожеланието "Бялата птица", символ на доброто начало, да остане във Видин.

"Наградата трябва да остане при Негово Високопреосвещенство Дометиан, защото той е моят духовен баща във вярата", обясни епископ Сионий.

"Отличието се връчва за пети път - добро начало на дългогодишна традиция. Многото гости днес са още едно доказателство, че ние се радваме на един голям обществен престиж. Аз съм удовлетворен" - така коментира днешния празник генералният директор на Българска телеграфна агенция Максим Минчев.

Отличието "Бялата птица" е пластика, изработена от бронз и сребро. Автор е Александър Пройнов-Апер.

"Всички знаете разказа на Йордан Йовков за бялата лястовица. Тази пластика е инспирирана от идеята за това, че и днес в България има и ще има бели лястовици. Тъй като това е последната ми работа, която видя моят баща, Бог да го прости, нека това е и едно послание, една препратка и към твоя баща, с когото ние бяхме и колеги, и приятели. Това е..." - призна развълнуван авторът на пластиката.

Последното изречение бе към носителя на тазгодишната награда - Велички епископ Сионий. Сред носителите на отличието "Бялата птица" са кметът на Монтана Златко Живков - за 2013 г., председателят на катедралния храм "Свети Димитър" във Видин епископ Поликарп - 2012 година (тогава архимандрит - бел. гл. ред.) и др.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: Радио Видин
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »