ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Епископ Поликарп взе участие в общественото разглеждане на Закон за предучилищното и училищното образование

26 януари 2015 19:56, Видинска митрополия
Епископ Поликарп взе участие в общественото разглеждане на Закон за предучилищното и училищното образование във Видин

За първи път образованието се разписва като национален приоритет и интересът на децата е поставен на първо място. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева по време на обсъждането на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование във Видин.

"За първи път в законодателната история на българското образование се извежда принципът на училищната автономия. За първи път след въвеждането на системата на делегираните бюджети от 2008 г. говорим за усъвършенстване принципите на делегирания бюджет. Защото във времето той показа както своите преимущества, така и своите недостатъци. В крайна сметка финансирането трябва да бъде обвързано в голям процент с качеството на образованието, което даваме на нашите деца", заяви заместник-министър Ваня Кастрева.

Учители и директори поставиха въпроси и направиха предложения, свързани със санкциите за родители, чиито деца не посещават редовно училище. Обсъдени бяха единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, стандартите за хранене и финансирането на целодневното обучение.

"Надяваме се февруари - най-късно началото на март да бъде разписана новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и реално погледнато да съумеем да обединим двата проекта - настоящия проект "Успех" и средищни училища, за да можем да гарантираме както извънкласните форми за всички ученици, така и да си подпомогнем реализирането на целодневната организация, съчетавайки държавното финансиране с европейско финансиране", обясни Ваня Кастрева.

Текстовете, касаещи създаването на Центрове за личностно развитие и бъдещето на Ресурсните центрове, също бяха обсъдени. По този повод заместник-министър Кастрева заяви, че идеята на закона е да съгражда, а не да руши. Тя изрази надежда, че новият Закон за предучилищното и училищното образование ще бъде факт до лятната ваканция на депутатите.

В срещата взеха участие народните представители Владимир Тошев и проф. Вили Лилков. Двамата се включиха в дискусията и си записаха предложенията на видинските учители. Те бяха категорични, че очакват с предвидените промени да се подобри качеството на образованието в българските училища.

В общественото разглеждане на проекта на Закон за предучилищното и училищното образование взе участие Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който благодари за любезната покана да присъства на това събитие, което определи като празник на духа, науката и знанието.

Епископ Поликарп връчи на г-жа Кастрева и на г-н Вили Лилков писмо с приложение – Становище на Светия Синод на БПЦ-БП от 2012 г., касаещо въвеждането на предмет „Религия“ като задължителен в българското училище. Писмото е адресирано до г-н Танев, министър на образованието и науката, и до г-жа Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание на Р България.

Поздрав към г-жа Кастрева и учителския форум поднесе Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, който се намираше във Видин по случай награждаването му от БТА-Видин с почетната награда „Бялата птица“.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: Радио Видин и Видинска митрополия
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »