ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на Закхея

27 януари 2015 12:31, Пловдивска митрополия
Посрещане на епископ Арсений в храм "Св. Преображение Господне"

В деня, в който светата ни Православна църква отбелязва паметта на светителя Григорий Богослов, архиепископ Константинополски - 25 януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Преображение Господне” – в ж.р. ”Тракия”, град Пловдив.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия – свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, протойерей Любомир Траянов - архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от града.

След възгласа: ”И да будут милости...” Знеполският епископ Арсений ръкоположи в първата степен на свещенството – дяконската – Тодор Траянов от град Брацигово.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В светата богослужба молитвено съучастие взе кметът на район „Тракия” Костадин Димитров и множество благочестиви миряни, изпросвайки благодат от мощите на св. Григорий Богослов, които бяха изложени за поклонение в храма, редом до светите мощи на св. Нектарий Егински Чудотворец.

По време на причастния проповед за живота и дейността на св. Григорий Богослов произнесе свещеник Ангел Брусов.

Множество миряни пристъпиха към светите Тайни, за да се приобщят с Тялото и Кръвта на Христа.

В края на светата богослужба Знеполският епископ Арсений в своето слово разясни смисъла на евангелското четиво в Неделята на Закхея като каза: ”Трудно е посланието на днешното евангелско четиво, но е истинно и изкупително. Главно и най-важно е за нашите съвременници, които беснеят в този свят и се въртят във вихъра на безделието, на благоденствието и на потреблението. Но това, което ни подсказва кое трябва да бъде ценно в нашите нужди и най-важните избори в нашия живот, е любовта към Богочовека, към личността на Богочовека Христос и към най-малкия наш ближен. Днешното Евангелие завършва с думите: ”Понеже Син Човечески дойде, за да подири и спаси погиналото". Свети Ефрем Сирин ни казва, че нашата Църква е Църква на погиващите, но и на каещите се. И ние ако сме заслепени от своята гордост, ако мислим даже и говорим за своята мнима праведност и добродетелност, ние ще бъдем като онези фарисеи, като онази тълпа, която е била с Христос. И когато Спасителят е влязъл в дома на Закхей, тълпата, фарисеите казали: „Е, отби се при грешен". Ще се окажем и ние същите следовници на тези фарисеи и тогава Господ ще мине покрай нашия дом. Но за да положим началото на своето спасение, ние трябва преди всичко да принесем покаяние и да считаме себе си за най-големи грешници, и да променим начина си на живот - така както е сторил Закхей, така както станало със Закхеевия дом".

Викарният епископ се обърна към богомолния народ и преподаде архипастирския благослов на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/845-25012015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-preobrazhenie-q--zhr-trakiya-gr-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Знеполският епископ Арсений ръкопололага в първата степен на свещенството "дяконската"  Тодор Траянов Кметът на район „ Тракия” Костадин Димитров
« предишна новинаследваща новина »