ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощно бдение в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

27 януари 2015 16:53, Софийска митрополия
Всенощно бдение в Богословския факултет

По повод празника Пренасяне честните мощи на св. Йоан Златоуст, в параклиса на Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе отслужено всенощно молитвено бдение. То започна от 22,00 ч. и бе извършено по чина на светогорското всенощно бдение.

На вечернята се сформираха две певници поради големия брой певци. Бяха изпълнени антифонно аниксандарите, т.е. 103-ти псалом, а след великата ектения бе изпята и първата катизма от Псалтира – „Блажен муж”.

В края на вечерното богослужение бе направено литийно шествие до притвора на параклиса, където бяха поставени за поклонение честните мощи на св. Трима светители и на св. Цецилия. Беше осветено и петохлебие.

На утринното богослужение се прочетоха двете катизми от псалтира и изпети празничните канони – един на св. Богородица и два на св. Йоан Златоуст.

След утринното богослужение по светогорския обичай бяха прочетени и 1-ви, 3-ти и 6-и час. Св. Литургия започна към 4,30 ч. сутринта.

Всенощното бдение бе предстоявано от архим. Атанасий Султанов, а в съслужение участваха свещеник Михаил Станкович и свещеник Сава Кокудев, който отскоро е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет.

В края на св. Литургия архим. Атанасий каза кратко слово за великия светител Йоан, като изтъкна неговия живот, делото на неговите ръце и напомни и думите, с които св. Йоан завършва живота си: „Слава Богу за всичко”.

На певницата продължителните и протяжни песнопения бяха изпълнени от студентите от Богословския факултет, ученици от Софийската духовна семинария, които бяха редом с преподавателите Любомир Игнатов, Андрей Касабов, Калин Кирилов и дякон Любомир Янъков. В ранните зори на 27 януари, с първите лъчи на слънцето завърши празничното богослужение с раздаване на нафората и от петохлебието. Уморени, но духовно окрилени от продължителната служба, всички дошли да се помолят на св. Йоан Златоуст се подкрепиха с почерпка, подготвена от студентите.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Всенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултетВсенощно бдение в Богословския факултет
« предишна новинаследваща новина »