ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велик водосвет в столичната катедрала „Св. Неделя”

05 януари 2010 15:02, Софийска митрополия
Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"

В деня преди Господския празник Богоявление, Църквата е установила да бъде спазван от християните строг пост и да бъде отслужено богослужение, в което влизат последователно: Утреня, Царски часове, Вечерня, Василиева св. Литургия и чинопоследованието на Великия водосвет.

На 5 януари Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. богослужба, в която взеха участие протосингелът на Софийска митрополия - архимандрит Григорий и храмовото духовенство, свещеник Бисер Костадинов и дякони.

Молитвено участие взеха архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел към Св. Синод и протоиерей Василий Сарян, предстоятел на храм "Преображение Господне".

След светата Литургия бе извършено последованието на Великия водосвет. В края на своето празнично слово еп. Йоан благопожела: "Бог да ни приеме в Своите обятия, да ни обдари със Своята благодат, да ни очисти и просветли с йорданските струи и отдалечи от нас всяко зло, което живее вътре в нас и около нас."

В църковния типик съществуват два водосвета - велик и малък. Великият водосвет се служи само два пъти в годината - на 5 и на 6 януари, като на 5 януари се освещава вода в храмовете, а на 6 януари - Богоявление, светият кръст се хвърля в реки, извори, езера и морета и така се освещават и „външните” води.

През тези дни християните вземат от храма богоявленска вода и я носят в домовете си, където я съхраняват и отпиват от нея при телесни и духовни нужди /болест, душевни терзания/.

Светената вода трябва да се пие на гладно, с вяра и молитва. Прието е водата от Великия водосвет да се пази и ползва през цялата година до следващия Йордановден.

В тези дни е желателно християнските домове да се поръсват с богоявленска вода от свещеник за освещаване на жилището и покъщнината, за благословение на живеещите в него - за здраве, мир, благополучие и духовно преуспяване.

Повече за Светената вода четете тук: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=church_ritual.xml#vodata

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм "Св. Неделя" на 5 януариЧетене на св. Апостол ПевцитеАрхиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"Архимандрит Григорий Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя" На певницата и ик. Константин ЯнчинАрхиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя" В храм "Св. Неделя" на 5 януари Архиерейско богослужение на 5 януари в храм "Св. Неделя"Велик водосвет в вхрам "Св. Неделя"Велик водосвет в вхрам "Св. Неделя"Велик водосвет в храм "Св. Неделя"Архимандрит ДионисийАрхимандрит Григорий Ик. Антон ВълчановСъд за отпиване на св. вода

Аудио

Велик водосвет в столичната катедрала „Св. Неделя”

« предишна новинаследваща новина »