ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в Богословския факултет на СУ

29 януари 2015 22:39, Софийска митрополия
Празнично бдение в Богословския факултет

Празникът на св. Трисветители - св. Василий Кесарийски (†379 г.), св. Григорий Назиански (†390 г.) и св. Йоан Златоуст (†407 г.), който честваме на 30 януари, се е утвърдил като официален празник на висшите православни богословски школи.

Софийският богословски факултет с особена тържественост чества своя празник, като неизменна част от празничната програма е богослужебната възхвала на тримата стълбове на богословието.

В навечерието на празника в академичния параклис бе отслужено празнично бдение, предстоявано от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Заедно с него в последованието взеха участие архимандрит Атанасий, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, предстоятел на храма на Божията премъдрост "Св. София" и дългогодишен преподавател в БФ, ефимерият на параклиса Сава Кокудев, свещеници гости и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Молитвено участие в богослужението взеха деканът на Богословския факултет към Софийския университет доц. д-р Ал. Омарчевски, зам.-деканите, преподаватели, студенти и гости.

На певницата вечерното моление, отправено към Бога и Тримата св. богослови, които имат изключителен принос за историята на Църквата и църковното богословие, огласиха студенти и преподаватели.

В края на празничното бдение митрополит Йосиф поздрави изпълнилите академичния параклис с настъпващия празник и благопожела да имаме устрема на светите Трима светители към богословието, с чийто празник да се поздравим и в утрешния ден.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултетПразнично бдение в Богословския факултет
« предишна новинаследваща новина »