ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Трисветители - втори храмов празник на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"

30 януари 2015 17:18, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

На 29 и 30 януари 2014 г. храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) молитвено посрещна своя втори храмов празник - Св. Трисветители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Северният престол на храма е посветен на тримата свети отци на Църквата, които са просияли с благоговейния си и свят живот, опазили са Църквата от ересите и са прославили Троичния Бог с изрядното си богословие.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 29 януари 2015 г. от 18,00 ч. в храма бе отслужено бдение (Велика вечерня с Утреня) в навечерието на събора на св. Трисветители.

То бе оглавено от свещ. Стилиян Табаков . Председателят на храма ик. Александър Георгиев молитвено участва в богослужбите.

Песнопенията бяха вещо и вдъхновено изпълнени от певците при храма заедно с част от курсистите от Школата по източно-църковно пеене, ръководени от дякон Любомир Янъков.

В навечерието на празника бе отслужено и петохлебие.

На 30 януари 2015 г. празничната света Литургия също бе оглавена от свещ. Стилиян Табаков, който в края произнесе назидателно слово за богопросветеното и просвещаващо дело на св. Трисветители. О. Стилиян посочи колко дивен е приносът на св. Василий Велики за това св. Литургия и тайната на св. Причастие да достигне до всеки от нас по духовен и същевременно достъпен начин. Той подчерта колко чисто и възвишено е богословието на св. Григорий Богослов, който в дух и истина проникна в тайната на Св. Троица и ни възвести за единосъщието на Отца, Сина и Св. Дух, така че спасително да вярваме и достойно да славим Троичния Бог. В словото си о. Стилиян говори и за пастирско-проповедническия дар на св. Йоан Златоуст точно да назовава и посочва немощите ни, да ни привежда към покайни сълзи и така да ни помага да ставаме живи камъни в градежа на Църквата Христова. О. Стилиян благодари специално на певците, които с изпълнените свещени песнопения ни помогнаха да отворим сърцата си за молитва и да се насладим на духовното общение с Господа, с Неговите светии и с ближните си.

Храм "Св. св. Кирил и Методий" със своя Енорийски център - http://www.symvol.org - е един от най-развитите духовно-просветни центрове на БПЦ, благодатно имайки за свои патрони светите Кирил и Методий - просветителите на нашия народ , както и светите Трима светители на Църквата Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Светите Трисветители се почитат в православния свят като вселенски просветители и покровители на всички богословски училища и духовни школи. С отслужените празнични богослужения духовенството и енорията при храма, катехизаторите и катехизираните в Енорийския център благодариха с любов и молитва на своите небесни покровители и споделиха помежду си колко е важно да се стремим да съхраним чистотата и единомислието на вярата и да живеем в единството на Църквата.

Така ще бъдем истински ученици на богопросветените светии и ще угодим на Бога. Амин.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Св. Василий Велики и св. Григорий Богослов в храмовия олтарСв. Йоан Златоуст в храмовия олтарХристовият кръст над иконостасаСвещ. Стилиян Табаков в олтараПевцитеПевцитеМиряните по време на бдението в храмаБдението в храм "Св. св. Кирил и Методий"О. СтилиянИк. Александър Георгиев и дякон Любомир ЯнъковБдениетоПевцитеЧаст от курсистите на певческата школа с ръководител д.Любомир ЯнъковПетохлебиеПетохлебиеВ молитваИконостасът на храм "Св. св. Кирил и Методий" Иконостасът на храм "Св. св. Кирил и Методий"Иконостасът на храм "Св. св. Кирил и Методий"Председателят на храма о. Александър и иподякон Иван"Со страхом Божиим, верою и любовию приступите..."О. Стилиян с потира, в който са Тялото и Кръвта ХристовиОтпустПроповедта на о. Стилиян за св. ТрисветителиБлагословение със св. КръстЧудотворната икона на св. братя Кирил и МетодийЧудотворната икона на св. братя Кирил и МетодийХрам "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »