ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ново допълнено издание на „Постен триод”

30 януари 2015 13:44, Сливенска митрополия
Сливенска св. митрополия

Издадените през последните години сборници с преводи на богослужебни текстове на съвременен български език се възприеха с благодарност от мнозина свещенослужители, църковни певци и православни християни. С тези преводи се привлича вниманието на богомолците, които по този начин се запознават със задълбочените текстове на боговдъхновени църковни химнописци, вложили в своите творения мъдрост, поезия и подвизи.

Това даде повод на авторите да издадат ІІ-ро разширено и допълнено издание на „Постен триод” на съвременен български език, съдържащо абсолютно всички песнопения (включително и каноните) за съботните и неделните дни от Неделя на митаря и фарисея до Цветница. В сборника са намерили място и песнопенията, които се изпълняват на Месопустна събота, в събота на първата седмица от Великия пост (Тодоровден), както и песнопенията за Лазарова събота, като съдържанието на сборника надхвърля 300 страници.

Преводите и адаптациите на песнопенията са дело на академик Методий Григоров – протопсалт на Българската православна църква, като текстовете са редактирани от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Желаещите да се сдобият с минейника могат да го закупят от столичната църква „Св. Неделя” или да се обърнат към автора Методий Григоров на телефон 0888 86 55 74.

Вълкан ЯНЕВ,

секретар на Сливенска митрополия

 

 

« предишна новинаследваща новина »