ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване на празника св. Богоявление и благотворно начало на новата 2010 година в Софийската духовна семинария

06 януари 2010 14:47, СДС
Празникът св. Богоявление в Софийската духовна семинария

На 6 януари, деня, в който празнуваме светото Богоявление – откриването при кръщението на нашия Господ Иисус Христос славата на Триединния Бог – Отец, Син и Дух Свети, тържествена св. Литургия в храма на Софийската духовна семинария отслужи ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. В съслужението взеха участие ефимериите при Семинарията свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и йеродякон Исаак.

Светата Златоустова богослужба огласи с клиросно пеене на източен напев семинаристът от четвърти курс Светослав Цеков.

Множество благочестиви християни бяха изпълнили семинарския храм за да влязат в духовната радост на големия Господски празник и мнозина пристъпиха към светите Дарове.

След празничната богослужба, храмовото духовенство отслужи Велик водосвет.

Отец Божидар произнесе слово за празника, в което припомни, че след Кръщението си от св. Йоан Предтеча във водите на река Йоардан, Иисус Христос отива в пустинята, където Го чакат изкушения и духовни изпитания. Така и всеки един от нас е длъжен да помни, че след кръщението си, вървейки по Неговия път, също ще понася изпитания и страдания. Знаем, че Бог е с нас, но и ние трябва да положим старание за да преминем през изпитанията и да влезем в Неговото Вечно Царство. Така, след благодатта и радостта, не рядко има и печал и тъга, накрая ще има и смърт, но ние като християни знаем, че има и Възкресение. Нека светлината на днес чествания празник ни води по пътя на благодатта, мира и спасението – обобщи в края на словото си о. Божидар.

С осветената Богоявленска вода бяха поръсени всички богомолци за здраве, духовни сили, успех и благополучие през започващата нова година.

За Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, новата 2010 година започна с проект, чрез който, под ръководството на ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ще продължи благоустрояването и благоукрасяването на духовната ни школа. От връщането на Семинарията в родния й дом в София през 1990 г., след 40 годишно изгнание в Черепиш, бе направено много за възстановяване духовната атмосфера на това свято място. През месец декември 2009 г., Светият Синод на Българската православна църква, след като разгледа писмото, внесено от архимандрит Сергий, с молба да бъде изготвен проект за благоустрояването на семинарския комплекс, даде благословение за започване работата по проекта. Предвижда се реставрация на съществуващите стенописи в семинарската църква, както и изографисването на нови върху северната и южната стена на храма, изграждането на нов пансион за учениците, трапезария и ателиета за приложна извънкласна дейност. Ще бъде изграден и съборен център за нуждите на БПЦ, в който ще се осъществява провеждането на събори, конференции, семинари, обучителни курсове.

Средствата за всичките ремонтни и реставрационни дейности, които ще допринесат за благолепието на семинарския храм и семинарските сгради, ще бъдат осигурени от Св. Синод на БПЦ, от Дирекцията „Вероизповедания” към МС, от Православната фондация „Патлейна”, носеща името на основания през IX век от св. цар Борис – Михаил Покръстител манастир „Св. Пантелеймон” - Патлейна, от приходи, получени по линия на европейски фондове.

Предвижда се осъществяването на този проект да стане в рамките на две години.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Софийска духовна семинария
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Празникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинарияПразникът св. Богоявление в Софийската духовна семинария

Аудио

Тържествено честване на празника св. Богоявление в Софийската духовна семинария

« предишна новинаследваща новина »