ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видинският митрополит Дометиан и вицепремиерът Ивайло Калфин са носителите на годишните награди за лидерство "Стефан Стамболов"

30 януари 2015 20:13, Видинска митрополия
Видинският митрополит Дометиан и вицепремиерът Ивайло Калфин са носителите на годишните награди за лидерство "Стефан Стамболов"

Видинският митрополит Дометиан и вицепремиерът Ивайло Калфин са носителите на наградите за лидерство "Стефан Стамболов" тази година. Почетният знак за принос към държавността и към духовността беше връчен на Деветата научна конференция на тема "Лидерството в демократична България: изучаване, преподаване, възпитаване", в Музея за история на София.

Форумът започна с минута мълчание в памет на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев, който почина днес. Пред присъстващите тъжната вест съобщи вицепрезидентът Маргарита Попова.

Членът на селекционната комисия за наградите Светлана Шаренкова представи отличените.

Митрополит Дометиан не можа да присъства, за да получи лично наградата и тя беше приета от представител на епархията – архимандрит Харалампий, епархийски проповедник.

Вицепремиерът Ивайло Калфин изрази съболезнования към близките на президента Желев. Калфин посочи, че в страната за последния четвърт век е имало много различия и разделения, но според него трябва да запазим поне едно нещо - уважението към тези, които искрено са искали да променят държавата, били са честни в работата си в политиката и са положили усилия държавата ни да бъде по-добро място. Като благодари за наградата, Калфин говори за необходимостта от обединителна за нацията кауза и за важността на националната идентичност. Той посочи като теми, които си струват да бъдат обединителни, солидарността между хората, намаляването на неравенствата в обществото, качеството на живота.

В днешния ден имаме нужда от лидери повече от всякога, за да може народът ни "да се огледа" в тях, да чуе топла дума в тези тежки времена и да чуе ясно, но честно, от своите лидери къде сме днес, какво ни чака утре и това, че можем да променим бъдещето си, само когато сме заедно, каза вицепрезидентът Маргарита Попова на конференцията.

Ние всички съзнаваме, че кризата в икономиката, политиката, духовността и други важни сфери през първите 14 години на 21-ви век се дължат до голяма степен на криза в националните елити и в лидерството, отбеляза ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) проф. Стоян Денчев.

Започнала като инициатива на граждански организации и сдружения, на Института за теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов", от тази година конференциите и дейностите, свързани с лидерството и с годишнината на големия български държавник Стефан Стамболов - днес се навършват 161 години от неговото рождение, ще се състоят под егидата на института по лидерство към УниБИТ, посочи директорът му проф. Димитър Иванов.

Той припомни, че д-р Желю Желев беше сред първите двама носители на наградата за лидерски принос, която Институтът е учредил и е връчил пре 2009 година. Д-р Желев, преди да стане държавен глава, беше лидер на гражданското общество в България, в науката, беше лидер в морала и в нравствеността, каза Иванов.

 

Текст: БТА

 

 

Снимки

Видинският митрополит Дометиан и вицепремиерът Ивайло Калфин са носителите на годишните награди за лидерство "Стефан Стамболов"
« предишна новинаследваща новина »