ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийският богословски факултет чества празника на висшите богословски школи

30 януари 2015 21:43, Софийска митрополия
Паметна снимка на академичния състав на БФ с митрополит Йосиф

Денят на св. Трисветители - 30 януари - се чества като празник на богословската наука и духовните школи. На този ден с духовно тържество празнува и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Празникът е установен през 1936 г. по решение на Първия събор на висшите православни богословски школи от цял свят, състоял се в гръцката столица Атина.

Преподаватели, настоящи и бивши студенти на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за пореден път се събраха под купола на академичния параклис, за да отдадат заедно чест и възхвала на небесните покровители на богословската наука - великите светители и вселенски учители на Църквата св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

Празничният ден започна с тържествена света Литургия, която бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. С него съслужиха ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, отец проф. Радко Поптодоров - бивш преподавател по каноническо право в Богословския факултет, архимандрит Атанасий Султанов, свещеник Божидар Димов от Американската епархия - докторант на БФ, свещеник Божидар Маринов от Софийската духовна семинария, ефимерият на параклиса - свещеник д-р Сава Кокудев, свещеник Михаил Станкович и доц. д-р дякон Иван Иванов.

Преподаватели, студенти, гости и вярващи изпълниха изцяло пространството пред параклиса. Сред тях бяха цялият академичен преподавателски състав на БФ, в това число декана доц. д-р Ал. Омарчевски и зам.-декана Димо Пенков.

Да почетат празника, бяха дошли пенсионираните вече, дългогодишни професори - протопрезвитер проф. д-р Николай Шиваров и проф. д-р Н. Маджуров.

Празникът бе уважен от Маркианополски еп. Константин, зам.-ректора на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев и д-р Йоханес Йолдеман - директор на института в Падерборн, Германия. (Институтът е продължител на Източноцърковния институт в Регенсбург, който е закрит след смъртта на д-р Алберт Раух, негов създател и дългогодишен директор.)

На певницата литургийните песнопения бяха изпълнявани от студенти и преподаватели, ръководени от асистента по западно църковно пение г-н Стоян Малинов. Сред тях бе доц. Димитър Димитров, дългогодишен преподавател в БФ.

По време на свещеническото причащение проповед за живота и дейността на светите Трима светители произнесе четвъртокурсникът Иван Димитров.

В края на св. Литургия митрополит Йосиф се обърна към академичната общност с топло архипастирско слово, с което затрогна всички присъстващи. С присъщия си ораторски талант той започна: “Трима са, Които свидетелстват на небето - Отец, Слово и Дух Светий - и тези Тримата са Едно! Трима са, Които свидетелстват на Йорданските води – Отец, Слово и Дух Светий - и тези Тримата са Едно! Трима са, Които свидетелстват и в живота и делата на всеки православен християнин - Отец, Слово и Дух Светий - и тези Тримата са Едно! Трима са величайшите на Трисолнечното божество - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - и тези тримата са едно!....“ - каза в словото си митрополитът.

В края на словото си архиереят поздрави с празника деканското ръководство и преподавателския състав на Богословския факултет, всички студенти и присъстващи, дошли да почетат св. Трима светители. Като поднесе поздравление за празника към целия академичен състав и всички учащи се, той им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Деканът доц. д-р Александър Омарчевски поздрави чрез присъстващия архиерей Негово Светейшество патриарх Неофит, благодари на митрополит Йосиф, който винаги и с радост е приет в родната Алма матер, и прикани присъстващите да се отправят към аулата, за да продължи програмата с традиционната за празника лекция, посветена на св. Трисветители.

Прозвуча благолепно многолетствие, след което митрополит Йосиф раздаде анафората и лично поздрави всеки съпричастен на празника.

Непосредствено след богослужбата в деканата бе даден кратък прием, по време на който митрополит Йосиф връчи на всеки от редовните преподаватели с докторска образователна степен орден, специално изработен за целта. Това е възстановена традиция, с която се отличават потрудилите се на научното поприще.

Тази година първата лекция бе подготвена от гл. ас. д-р Иво Янев и бе на тема "Пастирско-психологически аспекти в творенията на св. Трима светители".

В аулата приветствие от името на Българския патриарх Неофит прочете софийският протосингел - ставр. ик. Ангел Ангелов. В него първойерархът на Българската църква пожелава на преподаващите бгословските науки: „Вие, които учите на мъдрост желаещите познанието за Бога, дерзайте в трудния процес на преподаването! Бъдете благословени с вашия труд! Радвайте се на оставеното от вас във времето!“ А на тези, които са избрали да се обучават в Богословския факултет, казва: „Вие, учащи се, които тръпнете в желанието да приемете богооткровените истини и не пестите труда си и времето, за да се наситите със знания – бъдете благословени във вашия устрем! Търсете Духа на истината, защото „Духът прави всичко чрез раждане свише... Така и вие, чрез Духа Светий, бъдете ревностните богослови и апостоли на новото време. Обичайте Господа Иисуса Христа и творете в Неговите истини!“

Празничната програма завърши с лекция на митрополит Йосиф за св. Трима светители, която бе инициирана от студентите богослови. С много въпроси, емоции и подаръци бе изпъстрена срещата с архиерея. Удовлетворени и духовно приповдигнати, духовници, преподаватели и студенти дълго след това неформално общуваха и споделяха своите преживявания и впечатления.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултетПразник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултет Празник в Богословския факултетОрдените на отличилите се в научното поприщеПротопрезвитер Шиваров и проф. МаджуровПротопрезвитер Шиваров и проф. ТрайчевДоц. Риболов и архимандрит Атанасий Празник в Богословския факултетДоц. д-р Ал. ОмарчевскиМитрополит Йосиф дава единствения златен орден на  проф. дбн Емил Трайчев Митрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Александър ОмарчевскиМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Любомир Тенекеджиев Митрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Иван РашковМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Емил ИвановМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Димо ПенковМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р дякон Иван ИвановМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Ивайло НайденовМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Павел ПавловМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Ивайло ШалафовМитрополит Йосиф дава орден на доц. д-р  Светослав Риболов Митрополит Йосиф дава орден на доц. д-р Екатерина ДамяноваМитрополит Йосиф дава орден на гл. ас. д-р Андриан АлександровМитрополит Йосиф дава орден на гл. ас. д-р Иво ЯневПаметна снимка на академичния състав на БФ с митрополит Йосиф В аулата на факултета В аулата на факултета  В аулата на факултета  В аулата на факултета  В аулата на факултета  В аулата на факултета
« предишна новинаследваща новина »