ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Ловеч

06 януари 2010 19:56, Ловчанска митрополия
Ловчанският митрополит Гавриил по време на Великия водосвет

Началото на 2010 г. за град Ловеч започна с голяма духовна радост. Повод за тази радост са частичките от Светия Кръст Господен, които бяха подарени за новостроящия се катедрален храм "Св. Кирил и Методий". Великият дар бе направен от министър Божидар Димитров с позволението на министър-председателя Бойко Борисов.

В продължение на два месеца двама украински майстори резбари изработват кръст, в който да бъдат вградени светите частички. Самият кръст е произведение на съвременното църковно изкуство.

Огромно множество народ се стече в храм "Света Троица", за да се поклони на чудната светиня.

След св. Литургия и Великия водосвет по традиция Ловчанският митрополит Гавриил освети бойните знамена и с литийно шествие, предвождано от частиците на Св. Кръст Господен, духовенството, градската управа и миряните се отправиха към река Осъм.

За освещаване на водното естество владиката извърши "погружение" на св. кръст. В мразовитите води на реката около трийсетина смелчаци се бориха за честта, кой пръв да улови кръстта.

Богоявление е свещено напомняне на всеки един от нас, че "тъй нам подобава да изпълним всяка правда". Оная правда, която трябва да изпълним е нашето задължение към Бога и братята ни, да обичаме.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

В капсулките са вградени частичките от Св. Кръст ГосподенСв. КръстМомент от Великия водосветЛовчанският митрополит Гавриил по време на Великия водосветЛитийно шествиеПогружениеПогружениеПогружениеПогружениеПобедителят

Аудио

Богоявление в Ловеч

« предишна новинаследваща новина »