ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в старопрестолния Видин

01 февруари 2015 13:40, Видинска митрополия
Трифоновден в старопрестолния Видин

На 1 февруари Църквата се прекланя пред паметта на св. мъченик Трифон. Според стародавна традиция този светец тържествено се почита от лозари, винари и градинари, които го имат за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на Винарна „Рупци” Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, духовници от Видинска митрополия и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци в местността Кутига.

Високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан в съслужение със своя викарен епископ Поликарп отслужи водоосвещение и се помоли Бог да благослови лозовия масив, да направи трудовете на домакините изобилни и доброплодни и сърцата на всички, питаещи се от лозовия плод, щастливи и благодарни Богу.

По стара традиция, след молитвеното последование лозята символично бяха зарязани от митрополит Дометиан и от собствениците на Винарна „Рупци”, както и от много други високопоставени гости и приятели.

Митрополит Дометиан в своята проповед и в приветствието си към собствениците на лозовите насаждения и гостите на тържеството подчерта важността на Божието благословение и мир, чрез които се постига всяко дело за полза на хората и за тяхно спасение. Той изтъкна също така, че гроздето е плод, който радва и весели сърцето на човека, затова с мъдрост, разум и достойнство да се ползваме от него, за здраве и духовни сили.

В празника Трифоновден участие взеха танцьорите от Фолклорна студия „Северняци“, гр. Видин, които изпълниха народния обичай по зарязване.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във Винарна „Рупци”, където бе дадена празнична почерпка и обяд за гостите на винарната.

Поради кончината на президента Желю Желев и това, че 1 февруари бе обявен като ден за национален траур, тържеството за Трифоновден премина в духа на достойно отдаване почит към покойния президент, със смирение, благоприличие и траурно настроение.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Грисен Чакари

 

 

« предишна новинаследваща новина »