ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неврокопска епархия отбеляза Богоявление

06 януари 2010 23:23, Неврокопска митрополия
Богоявление в Благоевград

С тържествена св. Литургия и Велик водосвет бе отбелязан празникът Богоявление във всички краища на Неврокопска епархия.

На големия Господски празник Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил, съвместно с храмовото духовенство, отслужи св. Литургия в катедралния храм "Св. Кирил и Методий" в гр. Гоце Делчев. Последва Велик водосвет и хвърляне на кръста във водите на река Градска.

Тазгодишният щастливец извадил честния кръст е 17-годишният Иван Панайотов, който участва за първи път в този ритуал. Той ще получи и специален подарък от Неврокопската митрополия - златно кръстче и парична награда.

В същия ден в катедралния храм на гр. Сандански "Св. вмчк Георги" светата Литургия бе оглавена от викарния епископ на Неврокопския митрополит, Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил.

След богослужбата литийното шествие прекоси курортния град и достигна до езерото в градския парк, където след извършване на Великия Богоявленски водосвет бе хвърлен и честният кръст. За жалост, борбата за Кръста предизвика спречкване между основните групи от младежи и се наложи да бъдат укротявани от присъстващите власти.

В гр. Кресна, Санданска духовна околия, Великият водосвет бе извършен от местния свещеник отец Георги Танчев. Няколко млади мъже се хвърлиха в езерото при кресненския храм „Св. Иван Рилски”, а кръстът бе изваден от Тодор Петров от Кресна.

Пожелание за „Здраве, плодородие и берекет през новата 2010 г.” отправи към всички присъстващи градоначалникът инж. Илиян Кръстев. Освен него на Великия водосвет присъстваха и зам.-кметовете, председателят на Общински съвет – инж. Мая Божинова, както и много жители на общината.

Със св. Литургия, литийно шествие и Велик водосвет, отслужен от свещениците от катедралния храм „Въведение Богородично” Благоевград отбеляза светлия християнски празник Богоявление. Отец Николай Иванов извърши ритуалното хвърляне на кръста във водите на река Бистрица. 21-годишният Мартин Маноилов от благоевградския квартал „Грамада” хвана Честния кръст. В надпреварата за изваждане на кръста участваха около 40 мъже. Младежът е участвал и предишни години в ритуала на Йордановден, но за първи път хваща кръста. Мартин Маноилов по професия е строител.

В гр. Симитли, Благоевградска духовна околия, 17 младежи се хвърлиха във водите на река Струма за изваждането на кръста. 27-годишният Любомир Йорданов, който достигна пръв до кръста, сподели: „Много съм щастлив и горд от факта, че именно аз днес успях да се преборя за светия кръст”.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов поздрави победителя, целуна кръста и пожела на младежа много здраве и успехи.

В с. Добърско, Разложка духовна околия, десетки местни жители и гости от общинския център се събраха в планинското село, за да се включат в тържествата, с които от няколко десетилетия се отбелязва и празникът на селото. По традиция литийното шествие потегли от центъра на с. Добърско, предвождано от енорийския свещеник. Десетина младежи се бяха потопили в студените води и очакваха хвърлянето на кръста, който се озова в ръцете на 16-годишния Марин Папев. „Много съм щастлив. С нетърпение очаквах този ден..." - каза победителят.

„Добърско е едно от населените места в района, където традициите се спазват такива, каквито са били и преди стотици години”, подчерта кметът на селото Николай Найденов. „Освен, че се славим с една от най-старите църкви в страната, нашите жители с любов поддържат народните традиции живи. Благословени сме от Бога, защото празникът на селото съвпада с Богоявление”, каза Найденов.

В празничния ден се включиха кметът на Разлог г-н Красимир Герчев и депутатът от БСП г-жа Корнелия Нинова.

В гр. Петрич - Богоявленският кръст в река Луда Мара бе изваден от 16-годишното момиче Христина Лазарова. Тя се пребори с 26 младежи, като успя да открие хвърления от о. Живко Георгиев кръст. Момичето участва за първи път в това начинание, но миналата година нейната сестра също се е състезавала.

В с. Мосомище, Гоцеделчевска духовна околия, стотици присъстваха на Великия водосвет, извършен от о. Ангел Еринин. Богоявленският кръст бе хвърлен в басейна на местността Тополицата край гоцеделчевското село, а около 20 мъже се хвърлиха след него във водите. Най-бърз в преплуването на около 40-те метра и изваждането на кръста се оказа 18-годишният Георги Тодоров, който е родом от селото.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Богоявление в СанданскиБогоявление в СанданскиБогоявление в Кресна

Аудио

Неврокопска епархия отбеляза Богоявление

« предишна новинаследваща новина »