ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ПРИ ОПЕЛОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

01 февруари 2015 19:46, Софийска митрополия
Опело на президента  ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ

Опечалени близки и родственици на покойния д-р Желю Желев,

Уважаеми Г-н Президент на Република България,

Уважаеми Господа Президенти,

Уважаема Г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаеми Г-н Министър-председател,

Ваше Величество,

Уважаема Г-жо Вицепрезидент,

Ваши Превъзходителства,

Уважаема Г-жо Кмет на гр. София

Достопочтени представители на българската държавност и общественост,

Братя и сестри,

Винаги идва този ден. Денят на смъртта, онази реалност, която е даденост за всички нас. „Плача и ридая, когато помисля за смъртта” – казва св. Йоан Дамаскин, и този плач е преодолим единствено чрез вяра в Победителя над тази смърт, нашия Господ Иисус Христос. Вярата, която носи познанието за истинския живот, живот във вечността, живот при Бога.

В днешния ден, когато цяла България е в траур, ние прекланяме глави пред личността на един човек, който с честността си, добротата и скромността остави пример за всички нас в най-новата история на страната ни. Държавникът демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогнал партийната дребнавост и политическите боричкания, той показа на всички ни своята справедливост и загриженост към народа, Църквата и отечеството.

Д-р Желю Желев остана в историята на държавата ни не само като първия демократично избран български президент, но като личност, показала своята дълбока хуманност. В трудното време на тоталитарното общество, а по-късно и през неспокойния период на прехода към демокрация, той остана същият, непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест. На фона на напрегнатото ежедневие, в сивотата на този бездуховен свят, президентът Желев остана в числото на онези извисени хора, които със скромността и честността си, с богатството на своите идеи винаги будят загрубелите ни души и носят усета за справедливост в съвремието ни.

Поклон и вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия демократ и държавник д-р Желю Желев, политика, потрудил се много пред олтара на отечеството ни България за демократичното устройство и благоденствие на нашия народ. Всемилостивият Бог да чуе молитвите на светата ни Православна църква, която ни призовава днес в съборността на народа си, да молим нашия Господ да осени душата на покойния ни президент с блажен и вечен покой. Амин!

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеската катедрала" Св. Ал. Невски"Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски"Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" Опело на президента Желю Желев в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" В храма
« предишна новинаследваща новина »