ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архипастирски благослов за страдащите и болящите

02 февруари 2015 13:24, Русенска митрополия
Архипастирски благослов за страдащите и болящите

На 30 януари 2015 г., празникът на светите Трима светители, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. Литургия в болничния параклис „Св. Василий Велики” при МБАЛ-Русе. На архиерея съслужиха ставр. ик. Минко Казаков, прот. Николай Николов, ефимерий при храма, и дякон Валери Василев. Лекуващите се християни бяха радостни да посрещнат владиката, за да получат неговото благословение за здраве и успех в лечението си.

В края на богослужението митрополит Наум се обърна към християните с топли слова, като им пожела молитвената закрила на св. Василий да бъде винаги с тях за благополучно лечение и успех.

Параклисът е изграден в стилова хармония с другите сгради на болничния комплекс, строен по модерната за времето си френска павилионна система. За съжаление името на архитекта не е известно. Едновременно или малко по-късно тук е изградено и патолого-анатомично отделение и трупохранилище. В този вид параклисът, обслужван от свещениците на най-близкия храм "Успение Богородично", функционирал до края на 40-те години на миналия век. През 1952 г. от него са изнесени иконостасът, иконите и църковната утвар и са пренесени в новопостроения храм "Св. архангел Михаил", а параклисът е превърнат в склад. През 1964 г. той е основно преустроен за патолого-анатомично отделение. Преграден е на два етажа, избити са нови прозорци и врати, а за да бъде в съгласие с господстващата атеистична идеология, тъкмо в Светия олтар е направена тоалетната. В този вид, запусната и занемарена, сградата функционира до откриването на новия хирургичен блок през 1998 г., когато отделението е преместено там.

Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Архипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящитеАрхипастирски благослов за страдащите и болящите
« предишна новинаследваща новина »