ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на празника Богоявление в Бургас

07 януари 2010 11:36, Сливенска митрополия
Богоявление в Бургас

6 януари – Богоявление. Третият по големина и тържественост Господски празник в календара на Българската православна църква и в Православната църква въобще. Въпреки мрачното време стотици православни християни дойдоха в катедралния храм на Бургас ”Св. Кирил и Методий”, за да вземат молитвено участие в светата Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, и да се поръсят със светена Богоявленска вода за душевно очистване и освещение, и за телесно изцеление.

В 11 часа на площада пред храма вече бяха строени представителните части на Българската армия от поделенията и в Бургас. Митрополит Йоаникий извърши Велик водосвет, освети бойните знамена и поръси воините.

След това, водени от митрополит Йоаникий, областния управител Константин Гребенаров и кмета на града Димитър Николов, хилядите присъстващи тръгнаха в литийното шествие от храма по улиците на града към Морската градина, където на мостика щеше да бъде хвърлен св. Кръст, за да освети водното естество.

На морския бряг десетки хиляди бургазлии бяха се подредили да наблюдават ритуала, а на моста 40 смели юнаци, с радостни възгласи, очакваха момента, за да се гмурнат в ледените морски води, в надпревара кой пръв да ”спаси” светия Кръст. Моментът настана. След прочитане на съответната молитва и изпяване на тропара ”Во Иордане...” Митрополит Иоаникий хвърли св. Кръст във водите на морето. И ето лавина от полуголи тела се понесе към водата.

Най-бърз се оказа 19 годишният Николай, който за втора поредна година ”спасява” Кръста. В този момент небесата се ”отвориха” и топло януарско слънце огря целия Бургаски залив.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Богоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в БургасБогоявление в Бургас

Аудио

Честване на празника Богоявление в Бургас

« предишна новинаследваща новина »