ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в град Сандански за св. Трисветители и тържество на църковното училище „Св. благоверен цар Петър Български“

02 февруари 2015 19:14, Неврокопска митрополия
Изложбата в неделното училище

Православните християни в гр. Сандански тържествено отбелязаха празника на светите Трима светители. В същия ден църковното училище към храм „Св. Георги Победоносец” почете паметта на своя небесен закрилник – св. благоверен цар Петър Български.

Духовното тържество започна с кратка празнична програма на децата от неделното училище и благотворителна изложба-базар на предмети, изработени от тях. Събраните средства децата дариха в подкрепа на инициативата за изработка и поставяне на паметник на св. Климент Охридски в двора на І ОУ, гр. Сандански, което носи името на големия български просветител. Паметникът ще бъде изработен от Николай Бакалов – възпитаник както на неделното училище, така и на I ОУ.

Църковното училище „Св. благоверен цар Петър Български” в гр. Сандански е основано на 09.03.2000 г. с благословението на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Първоначално то се помещава на таванския етаж на църковната къща, а от 2003 г. има самостоятелна сграда в двора на църквата „Св. Георги Победоносец”. През 15-годишния срок на своето съществуване в него са получили духовна просвета и нравствено възпитание над 800 ученици. Митрополит Серафим благослови децата и им пожела усърдие и постоянство в усвояването на непреходните християнски добродетели, които са залог за благоденствие и благословение на земния живот и придобиване на вечния.

Празникът продължи с архиерейска вечерня и поклонение пред частици от св. мощи на св. Трисветители, които бяха изложени в храм „Св. Георги Победоносец” по време на вечерното богослужение и останаха до края на св. Литургия на следващия ден. На високопреосвещения митрополит Серафим съслужиха прот. Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, свещ. Йордан Аврамов, председател на църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец”, и свещеници от града и околията.

В пастирското си слово към събралия се богомолен народ митрополит Серафим разкри смисъла и посланието на празника, а именно: единство във вярата, единство на Църквата. „Да не забравяме, че всички ние сме членове на едното Тяло Христово, което е Църквата и чиято Глава е Сам Господ Иисус Христос. Ако взаимно си причиняваме страдания, ако сме разединени и нарушаваме това единство, независимо по какви причини, ние разкъсваме Тялото Христово и отново разпъваме нашия Спасител, като Му причиняваме нови страдания. Тогава не можем да се наричаме Негови чеда, не можем да се наричаме Негови ученици, още по-малко – Негови приятели”. Митрополит Серафим призова всички заедно да отправим молитви към Бога и Неговите велики угодници, за да се възстанови мирът и да се преодолеят конфликтите в Сирия, Ирак, Украйна и навсякъде, където има гонение срещу християните. Той напомни Христовите думи: „Дерзайте, Аз победих света”, които са доказателство, че въпреки неизбежните скърби и страдания, сърцата ни не бива да се смущават, но трябва да бъдем единни във вярата, молитвено да се подкрепяме и да бъдем будни, за да не паднем в изкушение.

 

 

Снимки

Празнична програмаРодители и гостиНеврокопски митрополит СерафимПосрещане на св. мощиПосрещане на св. мощиБожествена св. ЛитургияБожествена св. ЛитургияБожествена св. ЛитургияБожествена св. ЛитургияБожествена св. ЛитургияБожествена св. Литургия
« предишна новинаследваща новина »