ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Извънреден строг пост в Пловдивска епархия

02 февруари 2015 20:52, Пловдивска митрополия
Съборна света Литургия

40 дни след раждането Си Иисус бил занесен в Йерусалимския храм, за да бъде посветен на Бога, съгласно Мойсеевия закон. Духом просветен, в храма отишъл праведният старец Симеон, който от много столетия очаквал да види Христа – „Утехата Израилева”.

Нему било обещано, че няма да вкуси смърт, докато не види Спасителя на света. Поел Богомладенеца от ръцете на майка Му, прегърнал Го и произнесъл пророческите слова: ”Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля”.

На 2 февруари, когато светата Православна църква възпоменава Сретението – срещата на светия праведен Симеон Богоприимец с 40-дневния Богомладенец Господ Иисус Христос, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай възглави съборна архиерейска света Литургия в храм „Света Параскева” на епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита” в кв. "Горни Воден", Асеновград.

С архиерея съслужиха: Великотърновският митрополит Григорий, Западно и- Средноевропейският митрополит Антоний, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион - архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архимандрит Яков – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещениконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев. Молитвено съучастие в светата богослужба взеха свещеници от епархията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха народният представител Здравко Димитров и представители на Българската армия.

Храмът се оказа твърде малък, за да побере множеството богомолци, дошли молитвено да потърсят Божието благословение.

По време на причастния Знеполският епископ Арсений с вдъхновителна проповед разясни смисъла на празника Сретение Господне - един от дванадесетте велики празници през годината в духовния живот на Църквата, като каза: „Нужно е постоянно да въздигаме мисълта си към Бога, постоянно да се стараем да имаме памет за Бога, постоянно да помним, че сме деца на небесния Цар и че сме посветени на Бога. Господ присъства сред нас и желае спасението на всеки от нас. Затова празникът Сретение Господне ни учи постоянно да предстоим пред Господа, за да не се отвлича нашият ум и ако ние мислено застанем пред Бога, ще се удържим от много грехове и от зло. Амин!"

За радост на всички, днес с Господ се срещнаха много деца и възрастни, които се причастиха със св. Тайни Христови.

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай с благо слово за празника се обърна към богомолния народ, дошъл в манастира ”Св. св. Кирик и Юлита" да почете Сретение Господне. Владиката в архипастирското си обръщение говори открито за натиска, упражняван от група лица върху съдебната система във връзка със съдебното дело за епархийския манастир: „Нима днес представите за земно щастие не са твърде различни от онези, за които ни говори Господ Иисус Христос. Нима днес мнозина не падат в бездната заради това, че отхвърлят Христос. Но днес има и много такива, които възприемат Христос - Неговото слово за вечния живот и спасение. И не само че не падат, но се издигат за това. Свети Симеон казва на Мария: ”Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия" (Лука 2:34). Наистина Христос е предмет на противоречия както в древността, така и днес. Противоречия, които възникват в човешките души и сърца, противоречия на основата на корема, на джоба. Защото Господ Иисус Христос призовава за достигане на голяма сила, но чрез търпение, чрез смирение, чрез молитва, чрез покаяние. Това противоречи на мнозина човеци, които считат, че единствената сила ще им дойде от парите. Какво е направила Църквата в миналото, какво прави Църквата сега, какво е могла да направи Църквата, какво не е направила Църквата – задават този въпрос и отговарят със светски, научни отговори. Ще направят груба грешка, ако на този въпрос не си отговорят с думите на св. Симеон Богоприимец, казани на днешния празник".

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай прочете и специално архипастирско обръщение, като призова освещения клир и православните християни в Пловдивска епархия да спазят постановения тридневен строг пост на 9,10,11 февруари, като отправят непрестанна, силна и искрена молитва към Всеподателя Бога за благодатна Божия закрила над светата обител „Св. св. Кирик и Юлита”. Да запази Бог светия манастир.

Обръщението на митрополит Николай може да прочетете тук:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=163527

и тук:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/novini.html

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитските дякони Младен Добрев и Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/847-02022015g-sretenie-gospodne--saborna-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-peraskeva-q-manastir-q-sv-kirik-i-yulita-q-.html

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайНегово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит ГригорийНегово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит АнтонийНегово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополитСъборна света ЛитургияГ-н Димитров и представители на Българската армия
« предишна новинаследваща новина »