ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. Йоан Кръстител в митрополитската катедрала „Св. Неделя”

07 януари 2010 16:53, Софийска митрополия
Ивановден в храм "Св. Неделя"

На 7 януари се празнува Събор на св. пророк, предтеча и кръстител Господен Йоан. В деня на йорданското Богоявление се изпълва главната задача в живота на Господния Кръстител и от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден, след този велик празник. Той е наречен негов "събор", защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този "най-голям между родените от жени" (Мат. 11:11)

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в столичната митрополитска катедрала бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. В съслужение взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, предстоятел на храма, храмовото духовенство, протоиерей Василий Сарян и дякони сред които и дякон Иван Петков.

С празнично слово към изпълнилите храма богомолци се обърна еп. Йоан: ”Св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител, завършил вехтозаветната свещена история и открил епохата на Новия Завет. Засвидетелствал пришествието на земята на Единородния Син Божий. Сподобил се да Го кръсти в Йорданските води, като в деня на Кръщението било засвидетелствано таинственото явяване на Пресвета Троица - Отец, Син и Дух Светий - започна словото си епископа - ... Св. Йоан е избран от майчина утроба, ние не сме удостоени с тази благодат, но като християни благодатно сме избрани. Нека да оправдаем с чист живот и добри дела избирането си, както св. ап. Петър съветва: „Затова, братя, още повече залягайте да уекчите вашето звание и избор: това като вършите никога няма да погрешите.” /11Петр.1-10/.

Св. Йоан се отдалечил в пустинята ... ние трябва да се отдалечаваме от съблазни и пороци и да предпазваме децата от зловредни влияния и прояви... Св. Йоан без страх осъждал неправдите, без да гледа на лице, на звание и на положение, а ние не бива да се страхуваме от страданията за вярата и правдата в този свят...

Славният Предтеча давал мъдри наставления в Божия закон, призовавал към милосърдие и взаимна помощ, а ние да подражаваме на добродетелите му и така да придобием земно благополучие и душевно спасение”- завърши словото си софийският архиерей.

В края на богослужението той поздрави от името на Негово Светейшество отец-предстоятеля, църковното настоятелство, хора с неговия диригент, всички именници, йереи, свещенодякони, служители, като отбеляза, че в митрополитската катедрала четирима души носят името Иван и им пожела здраве, душевни сили и бодрост в живота.

Епископ Йоан всесърдечно благодари на дякон Иван Петков, който винаги с желание и усърдие участва в богослуженията и му благопожела в днес чествания му личен празник Бог да му дава крепко здраве на него и домашната му църква и да го укрепява за благодатното му дяконско служение и ако Бог произволи - и свещеническо.

На многая и благая лета, отец Дяконе!

След многолетствието и отпустителната молитва дълго време архиереят раздаваше анафора и получаваше цветя за празника, който празнуваше като свой имен ден преди монашеското си пострижение.

„Да носите достойно това име. Да имате покаяние в сърцето. Да бъде вашето житие по името ви” - пожелаваше той на всички именници, които с радост се представяха.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Малкият входИвановден в храм "Св. Неделя"Ивановден в храм "Св. Неделя"Ивановден в храм "Св. Неделя"Ивановден в храм "Св. Неделя"Ивановден в храм "Св. Неделя"Еп. Йоан проповядваЕп. Йоан проповядваБогомолният народиконом Мина Минчев Еп. Йоан проповядваИвановден в храм "Св. Неделя"Ивановден в храм "Св. Неделя"ДяконитеДякон Иван Петков Дякон Иван Петков казва многолетствиеСвещенослужителитеСвещенослужителитеОтпустЕп. Йоан и дякон Иван Петков

Аудио

Честване на св. Йоан Кръстител в митрополитската катедрала „Св. Неделя”

« предишна новинаследваща новина »