ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Ивановден в Русе

07 януари 2010 23:19, Русенска митрополия
Начало на св. Литургия

На 7 януари Българската православна църква чества празника Събор на честния и славен пророк, предтеча и кръстител Йоан, Ивановден. Този празник има много древен произход, като честването му е започнало не по-късно от края на V и началото на VІ век.

На този ден Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Възнесение” в Русе. В богослужението участваха председателят на църковното настоятелство на храма, свещеноиконом Иван Стойчев, свещ. Георги Георгиев и митрополитският дякон.

Апостолското четиво (Деян. 19:1-8) прочете секретарят на Русенска митрополия, г-н Ангел Младенов. В него се описва разговорът на св. апостол Павел с дванадесет ученици и кръщаването им в името на Господ Иисус Христос. Апостолът възложил върху тях ръце и Св. Дух слязъл върху тях, след което те започнали да говорят на чужди езици и да пророчестват.

В литургийното четиво (Йоан. 1:29-34) се цитират думите на св. Йоан Предтеча, който свидетелствал, че Този, над Когото слезе Св. Дух във вид на гълъб и остане върху Него, Той е Който кръщава със Св. Дух.

Проповед за празника прочете секретарят на митрополията, запознавайки вярващите с делото на Господния предтеча, който подготвял пътя на Господа и кръщавал с покайно кръщение.

Св. Йоан Кръстител е последният от старозаветните пророци. Умира мъченически на 34-годишна възраст в тъмницата на Махеронската крепост. Той не само благовести за Христовото идване, но се удостоява и да Го посрещне на река Йордан, да Го покаже на обществото с думите: „Ето Агнеца Божий, Който взима върху Си греха на света” (Йоан. 1:29).

След отпуста на св. Литургия митрополит Неофит в словото си към вярващите отбеляза: „Българският православен народ се вдъхновява от името и подвига на св. Йоан Кръстител. Над 300 000 българи носят името на св. Йоан Кръстител”. Негово Високопреосвещенство похвали социалната дейност на храма, която се изразява в приготвяне и разнасяне на храна за възрастни и заслужили за благолепието на храма вярващи. „Да следваме заветите на св. Йоан Кръстител, да пазим и да правим прави пътеките на Господа, за да вървим и ние по правия път, по пътя на светлината, доброто, благочестието и благоденствието. За много години! Честит празник, честит Ивановден!”

В своето обръщение към архиерея иконом Иван Стойчев сподели с вярващите, че в момента се изготвя проект за основен ремонт на храма, като се надява тази година, с Божия помощ, той да се осъществи.

Всички вярващи изпяхме „Многая лета” за духовната и за светската власт, както и за именника, иконом Иван Стойчев.

Честитим празника Ивановден на всички именници, като им пожелаваме и те, подобно на св. Йоан Предтеча, да благовестят Христовото идване и спасителното учение на всички хора. Всеки православен християнин, веднъж открил Бога, трябва, подобно на притчата за талантите, да умножава този безценен талант, който е Христовото учение, трябва да го дари и на другите, а не просто да го зарови в земята. Бог е любов (1 Иоан. 4:8) и силно желае всеки човек да се спаси, уважавайки същевременно нашата свободна воля.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ПетохлебиеМалък входКадене"Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Четене на апостолското четивоЧетене на св. евангелиеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входПричастяване на малките християнчетаОтпустДуховници

Видео

"Господи, Господи..."

Слово на митрополит Неофит

Слово на митрополит Неофит

Многолетие

Аудио

Честване на Ивановден в Русе

« предишна новинаследваща новина »