ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинария

08 януари 2010 12:16, СДС
Празникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинария

На 7 януари светата ни Православна църква съборно възпява и величае паметта на св. Йоан Кръстител - този, който благоугоди на Бога и се удостои да стане Предтеча на нашия Господ Иисус Христос; този, който още от майчината утроба бе избран да възложи ръце върху Спасителя на света и да Го кръсти; този, чрез чиито молитви се отвориха небесата и стана Богоявлението.

Празничната св. Литургия в храма на Софийската духовна семинария, в чест на великия пророк, предтеча и кръстител Йоан, с благословението на ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. В съслужение с него бяха архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм “Св. вмчк Димитър Солунски” в гр. Видин, йеромонах Стилиян, игумен на Бистришкия манастир “Св. Петка”, свещ. Божидар Димов от Българската православна църква в САЩ /гр. Чикаго/, ефимериите при Семинарията свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и йеродякон Исаак.

В края на тържествената света богослужба вдъхновено слово за живота и делото на Предвъзвестителя на Христовата проповед произнесе архим. Антим. Той изтъкна, че честваният празник на този ден, както и на предишния, има своето послание, а то е, че ако искаме да имаме участие в Спасението Господне, трябва най-напред да се покаем.

Господният Предтеча е живял в скромност и е проповядвал в Йорданската пустиня на юдеите, които са идвали при него, за да слушат словото му, а той най-често им е казвал да се покаят, защото се приближава Царството Небесно. “Така и ние – каза о. Антим - трябва най-напред да се очистим от греховете си, за да стане душата ни уютен дом за Спасителя. Затова и св. Йоан Кръстител проповядваше покаяние, за да се отворят духовните очи на човеците и да видят Христа и да почувстват и се влеят в Неговата спасителна мисия.”

В празничния ден с голяма духовна радост архим. Антим и архим. Поликарп извършиха и чина на тайнството брак, с което бе благословен съюзът между Кръстин Апостолов, съученик на архим. Антим от Софийската духовна семинария, и неговата избраница Юлит.

Накрая архим. Антим пожела на новобрачните дълголетен и щастлив съпружески живот и на всички именници и празнуващи - на многая и благая лета!

Текст: Архимандрит Поликарп и Мария Братинова
Снимки: Софийска духовна семинария
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Празникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинарияПразникът в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинария

Аудио

Празник в чест на св. Йоан Кръстител в Софийската духовна семинария

« предишна новинаследваща новина »