ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сръбската православна църква посрещна Рождество Христово

08 януари 2010 14:23, Българска Патриаршия
Рождественската богослужба в катедралния храм в Белград

Със св. Литургия, отслужена в полунощ между 6 и 7 януари 2010 г. в храм-паметника „Св. Сава” на Врачар, православните християни в Сърбия посрещнаха светлия празник Рождество Христово. Литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Хвостански еп. Атанасий. На епископа са съслужили свещеници и дякони.

На богослужението са присъствали министърът на вероизповеданията Боголюб Шиякович, държавният секретар Драган Чурович, престолонаследникът Александър Караджорджевич с принцеса Катерина и принц Филип и други официални лица.

Днес във всички храмове на Сръбската православна църква в страната и в диаспората с тържествени богослужби и особена радост е чествано Рождеството на Богомладенеца Христос. По време на празничните литургии е огласено Рождественското послание на Сръбската православна църква.

В белградския катедрален храм „Св. Архангели” празнична архиерейска св. Литургия е отслужил Негово Високопреосвещенство Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий, местоблюстител на сръбския патриаршески престол, в съслужение със свещеници и дякони.

Президентът на Сърбия Борис Тадич е избрал да посрещне Рождество Христово - деня, в който се възвестява Божият мир на света - в сръбския манастир "Високи Дечани", който днес попада на територията на Косово и Метохия. Рождественската Литургия е отслужил игуменът на манастира владика Теодосий в съслужение с манастирското братство. Присъствали са около 200 богомолци от Косово и от Сърбия, както и ученици от Метохия.

Там след литургията президентът Тадич е казал, че сега хората в Косово трябва да се помирят помежду си, в рода, със сънародниците, но и с албанците, защото само така биха се разрешили трудностите и проблемите, произтичащи от миналото.

На литургията е присъствал и министърът за Косово и Метохия Горан Богданович.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Рождественската богослужба в храм "Св. Сава" в Белград

Аудио

Сръбската православна църква посрещна Рождество Христово

« предишна новинаследваща новина »