ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сръбската православна църква посрещна Рождество Христово

08 януари 2010 14:23, Българска Патриаршия
Рождественската богослужба в катедралния храм в Белград

Със св. Литургия, отслужена в полунощ между 6 и 7 януари 2010 г. в храм-паметника „Св. Сава” на Врачар, православните християни в Сърбия посрещнаха светлия празник Рождество Христово. Литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Хвостански еп. Атанасий. На епископа са съслужили свещеници и дякони.

На богослужението са присъствали министърът на вероизповеданията Боголюб Шиякович, държавният секретар Драган Чурович, престолонаследникът Александър Караджорджевич с принцеса Катерина и принц Филип и други официални лица.

Днес във всички храмове на Сръбската православна църква в страната и в диаспората с тържествени богослужби и особена радост е чествано Рождеството на Богомладенеца Христос. По време на празничните литургии е огласено Рождественското послание на Сръбската православна църква.

В белградския катедрален храм „Св. Архангели” празнична архиерейска св. Литургия е отслужил Негово Високопреосвещенство Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий, местоблюстител на сръбския патриаршески престол, в съслужение със свещеници и дякони.

Президентът на Сърбия Борис Тадич е избрал да посрещне Рождество Христово - деня, в който се възвестява Божият мир на света - в сръбския манастир "Високи Дечани", който днес попада на територията на Косово и Метохия. Рождественската Литургия е отслужил игуменът на манастира владика Теодосий в съслужение с манастирското братство. Присъствали са около 200 богомолци от Косово и от Сърбия, както и ученици от Метохия.

Там след литургията президентът Тадич е казал, че сега хората в Косово трябва да се помирят помежду си, в рода, със сънародниците, но и с албанците, защото само така биха се разрешили трудностите и проблемите, произтичащи от миналото.

На литургията е присъствал и министърът за Косово и Метохия Горан Богданович.

Текст: Александра Карамихалева
Информация и снимки: Официален сайт на СПЦ
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Рождественската богослужба в храм "Св. Сава" в Белград

Аудио

Сръбската православна църква посрещна Рождество Христово

« предишна новинаследваща новина »