ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско патриаршеско богослужение в храм „Христос – Спасител”, Москва

08 януари 2010 14:25, Българска Патриаршия
Рождественско патриаршеско богослужение в  храм „Христос – Спасител”

В нощта на 6 срещу 7 януари 2010 г., празника Рождество на Господа Бога и наш Спасител Иисус Христос, богослужението в катедралния храм „Христос – Спасител” е възглавил светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

В съслужение с патриарха са били: архиепископ Истринский Арсений, епископите - Анатолий (Аксенов), Броницкий Игнатий, Солнечногорский Сергий, схиигумен Илий (Ноздрин), протойерей Михаил Рязанцев и др.

Молитвено участие в богослужбата е взел президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев със съпругата си, висши представители на държавната власт и хиляди вярващи.

Преди началото на Божествената св. Литургия патриарх Кирил се обърнал към паството с Първосветителско слово. В него патриархът казал, че изтеклата година е била нелека за страната, за Църквата и за руския народ, но че с помощта на Бога, „към Когото ние се обръщахме с горещи молитви, Отечеството премина през трудните изпитания, без да разрушава само себе си, без да се връща назад, а бавно, но сигурно придвижвайки се напред”. Патриарх Кирил е изразил надежда, че следващата година ще бъде година на благостта на Родилия се във Витлеем Спасител; че макар човешкият живот да е изпълнен с трудности и скърби, те „няма да ни разрушат, а ще ни направят по-силни. А човек става по-силен тогава, когато чувства Божията сила и ако съчетава тази сила със собствените си човешки усилия, то в резултат ще имаме ясно и убедително положително развитие и като личности, страна, и общество».

След евангелското четиво патриарх Кирил е произнесъл проповед за духовното значение на Рождество Христово.

По време на Литургията е извършено и свещеническо ръкоположение над дякон Филип Иляшенко, преподавател в Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет и член на Епархиалната комисия по делата на младежта в Москва.

След причастието ключарят на катедралния храм протойерей Михаил Рязанцев е огласил Рождественското послание на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил към архипастирите, пастирите и всички верни чада на Руската православна църква.

В заключение светейшият патриарх Кирил още веднъж поздравил всички присъстващи с празника.

Последвало „Многолетствие”. Като спомен от богослужението патриарх Кирил и президентът Д. А. Медведев си разменили подаръци: държавният глава поднесъл на Негово Светейшество съвременно ръкописно Евангелие, а Предстоятелят на РПЦ подарил на Президента антология на руската поезия «Круг лета Господня», издание на храм „Христос - Спасител”.

Текст: Александра Карамихалева
Източник: Патриархия.ru
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Рождественско патриаршеско богослужение в храм „Христос – Спасител”, Москва

« предишна новинаследваща новина »