ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК В СЕЛО ДОБЪРСКО НА СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

05 февруари 2015 21:01, Неврокопска митрополия
Храм "Св. Сретение Господне"

Единственият храм в Неврокопска епархия, посветен на св. Сретение Господне, се намира в с. Добърско и на 2 февруари отбеляза своя храмов празник. По традиция Неврокопският митрополит Серафим оглави празничното богослужение и светата Литургия. В съслужение с Негово Високопреосвещенство бяха архиерейският наместник на Разложка духовна околия - ик. Янко Русков, свещеник Николай Варин - председател на църковното настоятелство, и свещеник Георги Хаджигеоргиев от гр. Банско.

В своята проповед митрополит Серафим се спря на вълнуващата среща между благоговейния старец Симеон и Богомладенеца Христос. Той обърна внимание на събралите се поклонници, че днес не можем телесно да се докоснем до Христа, но Бог ни е удостоил с много по-голяма благодат – възможността да Го приемем вътре в себе си чрез тайнството на св. Причастие. Митрополит Серафим призова православните християни да живеят благоговейно, винаги да имат мисълта за Бога и да подготвят душите си чрез праведен живот, молитва, пост и изповед за великата радост да приемат в очистените си сърца Спасителя на света. Само ако Той заживее в нас, ще бъдем живи членове на Неговото Тяло – св. Църква. Ще бъдем състрадателни и милостиви към нашите ближни, ще се радваме и скърбим с техните радости и скърби, ще можем да надмогнем егоизма си и ще изпълним най-великата заповед на Спасителя: „Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си разум; и ... възлюби ближния си като себе си” (Мат. 22:35-40).

 

 

Снимки

Иконата на празникаСв. св. Кирил и МетодийХрамов празникХрамов празникХрамов празникНеврокопски митрополит СерафимХрамов празникХрамов празник
« предишна новинаследваща новина »