ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална среща между представители на БПЦ с министър Лиляна Павлова

04 февруари 2015 21:21, Отдел "Връзки с обществеността"
Официална среща между представители на БПЦ с министър Лиляна Павлова

Официална среща между представители на Българската православна църква и министъра на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Деница Николова от същото министерство - зам.-министър по европейските фондове, Оперативна програма "Регионално развитие", програмите за Трансгранично сътрудничество и Дунавската стратегия, се състоя в Синодната палата.

От страна на БПЦ в срещата взеха участие Великотърновският митрополит Григорий, Тивериополски еп. Тихон - викарий на Българския патриарх, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, йером. Никанор - от Работната група по Европейските програми при Св. Синод, и Александра Карамихалева - нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

Основна тема на разговора беше възможностите за кандидатстването по Оперативна програма за регионално развитие, Оперативна програма „Региони в растеж“ и Програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2014-2020 г. от страна на Българската православна църква и нейните поделения. Обсъдени бяха и възможностите БПЦ да участва със свои сгради в партньорство с общините с проектни предложения по схема „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие".

По време на срещата бяха изяснени конкретни въпроси, свързани с: възможностите за изграждане на подходяща инфраструктура с цел улесняване на достъпа на поклонници и туристи до храмове и манастири на БПЦ; довършване на ОПРР 2014-2020 г., окончателно утвърждаване на списъка с туристически обекти от национално значение и начина за финансиране на бенефициентите; саниране на сгради на БПЦ и нейните поделения; възможности за реставриране на Синодалната палата, Богословския факултет и Софийската духовна семинария; довършване на програмите за трансгранично сътрудничество и др.

Визитата на министър Павлова и зам.-министър Николова е част от договорените между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов с цел още по-добро сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт.

 

 

« предишна новинаследваща новина »