ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление във Варна

07 януари 2010 11:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Литийното шествие

По установена дългогодишна традиция на 6 януари 2010 г. (Богоявление, Йордановден) в град Варна, около 10,00 ч. се проведе празничният ритуал – благославяне на военните части и техните бойни знамена.

Този военен ритуал е извършен за първи път на 20 август 917 г. по заповед на цар Симеон преди битката край Ахелой. По време на турското робство този обичай не е практикуван системно. След Освобождението на България е възстановен и извършван до 1946 г, когато е отменен съгласно атеистичната политика на тогавашния комунистически режим. През 1993 г. ритуалът отново е възстановен.

След освещаването на бойните знамена шествието пое по площад "Независимост" и бул. "Княз Борис І", след което, под празничен камбанен звън, премина покрай морския храм "Свети Николай Чудотворец".

Християните от енорията на храм "Св. Николай" се присъединиха към шествието. То продължи по бул. "Сливница" и премина през Алеята на възрожденците в Морската градина, където беше почетена паметта на великия български национален герой, поета Христо Ботев. По случай 162-годишнината от рождението му официалните лица тържествено положиха венци пред неговия паметник.

След това шествието продължи до Първа буна на варненския плаж, където около 11 ч. митрополит Кирил извърши Велик водосвет и хвърли светия кръст в морската вода.

Температурата на водата беше около 2-3 градуса, което не попречи на 30 души да скочат в нея в надпреварата кой пръв ще достигне и извади кръста. Кръстът беше уловен и изваден за трети път от 18-годишния Анжел Димитров, възпитаник на Спортно училище “Г. Бенковски”.

За първа година дървеният кръст е специално направен за празника и остана за спомен на младежа.

Проповед на митрополит Кирил:

Освещаване на бойните знамена 06.01.2010 :

Освещаване на бойните знамена 06.01.2010 част 2 :

Хвърляне на кръста във водите на Черно море:

Материалът подготви: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

"Твоя от твоих..."Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил БогоявлениеПоръсване с богоявленска водаОсвещаване на бойните знаменаОфициалните гостиНегово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил Освещаване на бойните знаменаОсвещаване на бойните знаменаОсвещаване на бойните знаменаОсвещаване на бойните знаменаШествиетоПоклон пред паметта на Христо БотевПоклон пред паметта на Христо БотевСветият кръст остава за тои, който го извади от водатаЩастливецът Анжел

Аудио

Богоявление във Варна

« предишна новинаследваща новина »