ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстояща духовна радост за Софийската духовна семинария

09 януари 2010 08:34, СДС
Йеродякон Исаак

На 10 януари, Неделя след Богоявление и деня на преп. Дометиан, еп. Мелитински, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в митрополитската църква “Св. Николай” в гр. Видин ще бъде ръкоположен в йеромонашески чин йеродякон Исаак /Иван Михаилов Бояджийски/, главен възпитател и отговорник за етническите българи в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

Йеродякон Исаак е възпитаник на Софийската духовна школа - випуск 2001 г.

Завършил е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 2008 г.

По време на служението си като главен секретар на Семинарията, на 10 април 2009 г. в Бдинския манастир “Св. Успение Богородично”, гр. Видин, е постриган в монашество от Видинския митрополит Дометиан. При пострижението получава името Исаак – на преп. Исаак Сирин, епископ Ниневийски, един от най-видните подвижници от втората половина на VII в., чиято памет се чества на 28 януари.

Духовен наставник на монах Исаак е Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

С духовна ревност и дисциплина, йеродякон Исаак редовно взима участие в богослуженията в семинарския храм и като служител в Софийската духовна семинария полага бащински грижи за нейните възпитаници, най-вече за етническите българи от Молдова, Македония, Албания, Сърбия и други съседни страни, които в момента се обучават в духовната ни школа.

Текст: Мария Братинова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Йеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак заедно с ректора на Семинарията архим. Сергий и о. Константин Цанков

Аудио

Предстояща духовна радост за Софийската духовна семинария

« предишна новинаследваща новина »