ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстояща духовна радост за Софийската духовна семинария

09 януари 2010 08:34, СДС
Йеродякон Исаак

На 10 януари, Неделя след Богоявление и деня на преп. Дометиан, еп. Мелитински, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, в митрополитската църква “Св. Николай” в гр. Видин ще бъде ръкоположен в йеромонашески чин йеродякон Исаак /Иван Михаилов Бояджийски/, главен възпитател и отговорник за етническите българи в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

Йеродякон Исаак е възпитаник на Софийската духовна школа - випуск 2001 г.

Завършил е Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 2008 г.

По време на служението си като главен секретар на Семинарията, на 10 април 2009 г. в Бдинския манастир “Св. Успение Богородично”, гр. Видин, е постриган в монашество от Видинския митрополит Дометиан. При пострижението получава името Исаак – на преп. Исаак Сирин, епископ Ниневийски, един от най-видните подвижници от втората половина на VII в., чиято памет се чества на 28 януари.

Духовен наставник на монах Исаак е Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

С духовна ревност и дисциплина, йеродякон Исаак редовно взима участие в богослуженията в семинарския храм и като служител в Софийската духовна семинария полага бащински грижи за нейните възпитаници, най-вече за етническите българи от Молдова, Македония, Албания, Сърбия и други съседни страни, които в момента се обучават в духовната ни школа.

Текст: Мария Братинова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Йеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак по време на богослужение в семинарския храмЙеродякон Исаак заедно с ректора на Семинарията архим. Сергий и о. Константин Цанков

Аудио

Предстояща духовна радост за Софийската духовна семинария

« предишна новинаследваща новина »