ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов архимандрит във Видинска епархия

07 февруари 2015 12:20, Видинска митрополия
Нов архимандрит във Видинска епархия

На 7 февруари Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан посети Боровишкия манастир „Св. Троица“, край гр. Белоградчик, където отслужи света Литургия по повод отбелязването по стар стил паметта на св. Григорий Богослов, архиепископ Константинополски.

Посещението в обителта на митрополит Дометиан бе осъществено по покана на архимандрит Антим, игумен на светата обител и протосингел на Видинска митрополия.

По време на светата Литургия в архимандритско достойнство бе възведен йеромонах Нифонт, брат на светата обител.

Архимандрит Нифонт е брат на светата обител и е един от строителите и възобновителите на Боровишкия манастир, който се намира в прекрасна местност в непосредствена близост с Белоградчишките скали, като обстановката наподобява красотата на скалите и манастирите в Гърция – Метеорите.

В момента манастирският комплекс се изгражда, като към старата църква се изгражда сграда, която да поеме, както манастирските нужди, така и да има възможност да бъдат посрещани поклонници.

Митрополит Дометиан след като извърши молитвеното последование в архимандритство на отец Нифонт, се обърна към него и присъстващите с поздрав и поучителни слова, напомняйки важността от истинския монашески живот, който трябва да бъде пример за посетителите, да привлича с молитва, пост, бдение и жертвоготовност в дворите на обителта и други възжелали монашески подвиг и живот.

От името на братството на манастира, думи на благодарност и любов към Видинския митрополит Дометиан за доверието и бащинската грижа към братството за изграждане и облагородяване, както духовно, така и материално на най-новата манастирска обител в епархията, отправи архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия и игумен на светата обител.

Текст: Видинска митрополия

 

 

« предишна новинаследваща новина »