ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Престави се в Господа ставроф. свещеноик. Богдан Цанов от храм "Св. преп. Петка" в град Троян

08 февруари 2015 19:49, Ловчанска митрополия
Храм „Св. Петка“ в Троян, където цял живот е служил отец Богдан

Отец Богдан е роден на 17.07.1938 г. в с. Румянцево, там завършва и основното си образование. През 1953 г. записва ветеринарния техникум в гр. Ловеч, но следващата година се прехвърля във ветеринарния техникум в гр. Стара Загора, където отбива и военната служба.

С напускането на родното с. Румянцево и преминавайки в средния курс на обучение, започва духовната промяна в будния юноша. Един пролетен ден е преломен в живота на бъдещия свещеник: разхождайки се из улиците на гр. Ловеч, погледът му бил прикован от цветовете на кестеново дърво и младежът възкликнал удивен: „Такъв прекрасен цвят може да бъде единствено Божие творение!”

След този преломен за него момент, той започва да посещава Божия храм скришом и за да не го видят, се качвал на балкона да слуша богослужението, така се ражда желанието да стане свещеник. За оформянето на духовния облик на бъдещия свещенослужител изиграват определяща роля двама знаменити архиереи на БПЦ – тогавашният Ловчански митрополит - блаженопочиналият Български патриарх Максим, и Старозагорският митрополит Климент. Под тяхното вещо духовно наставничество юношата възмъжава и поема решително по пътя на духовното служение, като постъпва в Софийската духовна академия. След завършването й той първоначално започва работа като снабдител в циментовия завод в Златна Панега. Там се запознава със своята презвитера Илинка, с която делят радост и мъка в продължение на 43 години съвместен живот като благочестиво свещеническо семейство. Неизказана е радостта от раждането на дъщеря им Веска, с която Бог ги дарява през 1978 година.

Свещеническото служение на отец Богдан започва през 1976 г., когато е ръкоположен в дяконски и само два месеца след това - в свещенически чин, а октомври същата година е въдворен за енорийска служба в гр. Троян. През 1978 г. става архиерейски наместник на Троянска духовна околия, която длъжност изпълнява с усърдие и отговорност до юли на 2005 г., когато се оттегля по здравословни причини.

През всичките тези години отец Богдан не жалеше сили, служеше вярно и неуморно на Бога и на повереното му духовно паство. Много свещеници идваха и си отиваха, не можейки да устоят на различните изпитания, но той безропотно носеше своя нелек кръст и така на дело заслужи офикията "ставрофорен" (носещ кръст) свещеноиконом.

Бог да го упокои и посели в Своето Небесно царство!

Текст: ставроф. свещеноик. Марин Войнов, архиерейски наместник на Троянска духовна околия

 

 

Снимки

Покойният отец Богдан
« предишна новинаследваща новина »