ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на йеромонах ЕВТИМИЙ при възвеждането му в архимандритско достойнство

10 януари 2010 18:18, Видинска митрополия
Отличаването на отец Евтимий в архимандритско достойнство

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

Боголюбиви отци,

Братя и сестри,

Многообични Архипастирю на богоспасаемата Видинска епархийска църква, владико Дометиан,

Позволете ми „из глубини сердца” и „немощи моей” да възкликна към Господа с думите: „Слава Богу благодеевшему мне, во веки веков”.

Изпълнен с Божието присъствие и вдъхновен от топлите Ви бащински слова, най-смирено изказвам духовна благодарност и преклонение за доверието, любовта и духовната грижа, които винаги сте проявявал и проявявате към моето недостойнство.

Винаги, когато съм размишлявал в себе си, за сторените велики благодеяния от Бога към мен, първото, което трогва сърцето ми е това, че Бог е благоволил да ме положи в бащинските ръце на Вас, Ваше Високопреосвещенство, за да се уча и изпълнявам най-голямата заповед – Любовта, и да гледам и придобивам великите добродетели – търпението, смирението и снизходителността.

Сърцето ми тупти, когато във всяка една житейска и духовна ситуация за пример и достоен отговор на преден план излизат подтикът за подражание на благодатния Ви Христолюбив живот и благият пример, който винаги сте давал и давате.

Любовта ми към Вас, любезнейший Владико, слава на Бога, е безгранична и неподправена, за което благодаря на Вас.

Позволявам си да споделя мисли пред Вас и да открия тайните на сърцето си, като използвам случая да поблагодаря чрез Вас на Негово Преосвещенство Величикия епископ Сионий, на когото дължа близостта си до Вас - благодатния извор. Дължа му това, което съм. Дължа му духовния плам, който с Божията помощ се надявам до края да гори. Дължа му и преклонение за молитвеното му застъпничество пред Всеподателя за моето окаянство.

Скъпи духовни отци,

С Ваше благословение искам да благодаря на Бога и на моята майка, която винаги е била до мен и ме е подкрепяла в духовния ми път и ме е ограждала със съвети за достоен монашески подвиг.

Ваше Високопреосвещенство,

Застанал сега пред Вас, прося да приемете любовта и предаността ми и въпреки недостойнството си, да Ви благодаря за оказаната благодатна чест да ме възведете в архимандритско достойнство - отличие, което по Вашите свети молитви ще нося с радост и чистота и според силите си ще се стремя да бъда изряден служител и сериозен изпълнител на Божията правда и Вашето благословение.

Молете се за мен, уважаеми Владико, за да бъда подкрепян от Бога в моята младост, да бъда облагодатяван в моята немощ и по този начин да се удостоя в свое време да изкажа великите думи на светия апостол на народите Павел: „С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих;” и да достигна до неговата убеденост и неколебимост: „прочее, очаква ме венецът на правдата, който ще ми даде в оня ден Господ, Праведният Съдия…”

Радостно ми е, Владико светий, че ми се отдава възможност и да Ви поздравя с Вашия небесен ангел пазител – св. Дометиан, и да Ви пожелая много здраве, търпение и дълголетие в правда и мир.

На многая лета, Владико светий!

+++

Архимандрит Евтимий (Евгени Димитров Койнов)

Роден e на 14 декември 1985 г. в гр. Плевен в семейството на Димитър Иванов Койнов и Иваничка Гецова Койнова. Има брат - Иво Димитров Койнов.

Основното си образование завършва през 2000 г. в ОУ „Максим Горки” в гр. Левски, а средно - през 2005 г. в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

По време на обучението си в СДС „Св. Йоан Рилски”, на 13 декември 2003 г. е постриган в монашество от архимандрит (сега Велички епископ) Сионий в Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий”, Берковска духовна околия. В същата света обител се подвизава до края на 2007 година.

На 10 юли 2004 г. е ръкоположен за йеродякон, а на 5 септември 2004 г. - за йеромонах от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

От 2008 г. до юли месец на 2009 г. йеромонах Евтимий е на служение в Софийската духовна семинария, където е назначен на длъжността „възпитател”.

В момента се намира на послушание към Видинска св. митрополия като свещенослужител в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в престолния град и същевременно задочно следва висше образование, специалност „Богословие” в Богословския факултет „Св. Климент Охридски” към Софийския университет.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

архимандрит Евтимийархимандрит Евтимий архимандрит Евтимий архимандрит Евтимий чете благодарственото си словоархимандрит Евтимий по време на светата Литургия

Аудио

Слово на йеромонах ЕВТИМИЙ

« предишна новинаследваща новина »